Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Falu kammarkör sjunger upp

På onsdag är det dags för sommarkonsert med förra årets kulturpristagare, Falu kammarkör i Kristine kyrka. Vi besökte repetitionerna.

Det är inte lätt att förstå innebörden, men det låter vackert när Falu kammarkör sjunger ihop sig med toner från Japan.

Plötsligt tappar någon en notpärm i kyrkans stengolv så att det ekar. Inget misstag visar det sig när körgrannen gör samma sak och även resten av sångarna i en effektfull slinga.

Men nej, det funkade inte riktigt tycker Anton Leanderson-Andréas:

– Vi testar att slå ihop pärmen i stället.

Sedan i mars leder han kören efter att Tony Margeta, som var dirigent 2004-2015, tackats av.

– Det är ett jätteroligt uppdrag som jag inte kunde tacka nej till, kören har bra rykte och håller hög kvalité, säger Anton Leanderson-Andréas.

Han har studerat på musikhögskolan i Örebro, där han också bor, och jobbar till vardags som lärare på folkhögskolorna i Sjövik och Bollnäs. Han leder också en kör i Eskilstuna. Dessutom är han en av medlemmarna i vokalensemblen Vocado, som nyligen firat tioårsjubileum och som 2011 utsågs till Årets kör av Sveriges körförbund.

Det matchar de framgångar som Falu kammarkör haft. Kören som varit verksam sedan 1984 har nära ett 40-tal medlemmar och sjunger allt från svensk körlyrik till stora kyrkomusikaliska verk men också, folkmusik, opera och jazz. Kören har under flera år tävlat framgångsrikt i internationella körtävlingar. Nu senast i Bad Krozingen i Tyskland i mars. Kören vann både klassen för sakral musik och klassen för profan musik och dessutom själva finalen, Grand Prix.

Och förra året utsågs kören till årets kulturpristagare i Falu kommun.

På onsdag ger kören sin sommarkonsert i Kristine kyrka.

Vad får vi höra?

Det är ett brett program som titeln berättar med musik som kommer här ifrån Dalarna, men också toner från fjärran östern, säger Anton Leanderson-Andréas.