Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallskärmshopp från Borlänge till VM i Dubai

I månadsskiftet november-december avgörs VM i fallskärmshoppning i Dubai. Två av de svenska fallskärmshoppen är Helena Hanses och Sigge Klintman från Borlänge.
– Det ska bli fantastiskt roligt, säger de båda Borlängehopparna.

Redan långt innan Helena Hanses nått skolåldern väcktes hennes intresse för fallskärmshoppning.

– Jag minns att familjen besökte ett evenemang vid Rommehedslägret och att jag blev oerhört fascinerad av fallskärmshopparna, berättar 34-åriga Helena som är uppväxt i Falun där hon också bodde fram till år 2000.

Sin nästa kontakt med sporten fick hon under gymnasieåren då en instruktör besökte Kristineskolan i Falun där Helena läste vid omvårdnadsprogrammet.

– Jag hade inte hunnit fylla 18 år då men så fort jag fyllt så tecknade jag och en kompis oss för en kurs, berättar Helena.

Sedan dess har hoppningen varit hennes stora intresse och då ett landslag skulle tas ut under förra året var Helena en av fyra hoppare som togs ut till damlandslaget.

– Sverige hade inte haft något damlandslag på tio år och det kändes verkligen roligt att bli uttagen, säger Helena.

Damlandslaget tävlar i grenen fyrmanna formationshoppning där de övriga i laget, Åsah Helenius, Elisabeth Wetterlund och Annica Carlsson kommer från Linköping och Stockholm. Till laget hör också fotgrafen Elof Wicksell från Enköping som finns med i luften och filmar allt som händer i luften. Filmen granskas därefter av domarna som ett underlag till deras bedömning av gruppens hopp.

– För att vi ska få ett så rättvist avstånd som möjligt till träningarna så har Västerås blivit vår bas där vi också tävlar för Fallskärmsklubben Aros, berättar Helena.

Årets stora mål för landslaget, som också går under namnet Team Fire, är världsmästerskapen som i år avgörs i Dubai med start i slutet av november.

– Vi har tränat hårt under hela året och var i USA i april för att få en tidig start på säsongen. Vi har också varit i Bedford i England under fem helger för att träna i vindtunnel, berättar Helena.

Hon berättar att träningen i tunneln är oerhört bra då den ger mycket tid i "luften".

– Varje helg har vi kunnat ägna tre timmar åt träning i tunneln. Ett riktigt hopp är över på cirka 60 sekunder så träningen under en helg motsvarar 180 hopp. Dessutom kan instruktören stå utanför och titta och även komma in för att visa hur vi ska göra.

Innan avresan till VM väntar nu ytterligare en resa till England för vindtunnelträning och därefter ett tvåveckors träningsläger i Spanien.

Till VM i Dubai åker också 35-årige Sigge Klintman, också han boende i Borlänge men uppväxt i Mora. Tillsammans med Mikael Andersson från Gävle och filmaren Jimmy Sandberg från Tjörn ingår Sigge i landslaget i tvåmanna formation.

Några stora förhoppningar om att kunna återvända hem med VM-medaljer har dock varken Helena eller Sigge:

– Vi ska ge järnet men jag tror knappast att det räcker till medalj. Vid brittiska mästerskapen var vi ändå närmare England än vad vi kunde hoppas på så man vet ju aldrig, säger Helena.

– För våran del är målsättningen att kunna ta medalj vid VM 2014, säger Sigge Klintman.