Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallet Riazat är ett fiasko för polis och åklagare

För drygt två år sedan misshandlades vänsterpartisten Daniel Riazat i anslutning till en manifestation mot rasism i Ludvika. Rättegången mot den 29-årige nazist från Dalarna som är misstänkt för misshandeln av Dalarnas ledande vänsterpartis startade igår.

Idag, på rättegångens andra dag, lade åklagaren ned åtalet. Två år har gått och de som var på platsen har svårt att komma ihåg exakta detaljer. Kvaliteten på vittnesmålen blir därför för dålig. Bristen på trovärdiga vittnen kan direkt hänföras till den dåliga förundersökningen.

Från åklagarsidan har man själv medgivit att utredningen gått “för trögt”. Handläggningen föll mellan stolar, tre åklagare har haft ärendet på sitt bord. Argument om personalomsättning och teknikproblem har anförts.

Takten med vilken förundersökningen drivits är oförsvarlig. Våldsbrott ska prioriteras och med hatbrottskaraktären borde prioriteringen kunnat flaggas som mycket hög.

DT har följt denna process och I början av januari publicerades ledaren Fördröjning som väcker frågor. Även det nedlagda åtalet väcker frågor. Ett åtal ska inte väckas om åklagaren inte tror på en fällande dom. Målsägarbiträdet betraktar det väckta åtalet som en sorts plåster på såren, ett sätt att skyla över den undermåliga hanteringen av fallet.

Hanteringen är beklämmande för alla som värnar det öppna samhället och arbetet för mångfald. Underlåtenheten att prioritera ärendet ledde till en långbänk som nu gör vittnesuppgifterna värdelösa.

Riazat har tidigare berättat att han kommer att JO-anmäla åklagare och polis för senfärdigheten i utredningen. Det gör han rätt i. Fallet Riazat är en skam för Ludvikapolisen och åklagarmyndigheten.