Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fällen ska ge värme

Nu förbereder Malung-Sälen kommun för att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Ett boende ska organiseras för tolv ungdomar i åldern 16-18 år, som beräknas komma till Malung och flytta in i slutet av året.

Ungdomarna kommer att vara både pojkar och flickor, företrädesvis från Afghanistan och Somalia.

– Ett tiotal personer ska anställas till boendet för flyktingbarnen. Två och två ska arbeta dygnet runt, säger Kristina Hedsten, sedan en månad tillbaka anställd av kommunen för att vara föreståndare för boendet.

Hon har sina rötter i Ludvika men kommer närmast från Norra Uppland där hon arbetat vid ett HVB-hem för flickor (hem för vård och boende).

Nu arbetar hon för fullt med att rekrytera personal till det nya flyktingboendet i Malung. Intresset för jobben är stort. Hittills har ett 60-tal sökande anmält intresse för jobben, bland annat som behandlingspedagoger.

– Vi vill ha en blandad personal vad gäller ålder, kön och etnicitet, säger Kristina Hedsten.

Efter olika funderingar har man kommit fram till att boendet ska ligga i bostadsområdet Fällen där en trappuppgång med tio lägenheter i tre plan tas i anspråk.

– I flera år har vi diskuterat att ta emot ensamkommande flyktingbarn. Boendefrågan är en faktor som gjort att det dragit ut på tiden, säger kommunens integrationssamordnare Yvonne Svensson.

– Malung-Sälen är en av de sista kommunerna i Dalarna som inte tidigare haft avtal med Migrationsverket om att ta emot ensamkommande flyktingbarn. De andra är Vansbro och Borlänge.

Avtalet går ut på att kommunen ska ta emot tio barn, eller rättare sagt ungdomar eftersom de kommer att vara i åldern 16-18 år.

– Vi har valt den åldersgruppen så att det kan bli en grupp på en skola, gymnasieskolan, och där de kommer i kontakt med jämnåriga, säger rektor Karin Ek-Lissbol.

Kommunens avtal omfattar mottagande av tio ensamkommande flyktingar, sju som redan fått uppehållstillstånd och tre asylplatser för unga som saknar uppehållstillstånd.

Men det nya boendet kommer att ha tolv platser, för att ha en marginal om någon av de asylsökande under tiden får uppehållstillstånd. De kan sedan bo kvar som längst tills de blir 21 år, men kan också flytta när de blivit 18 år och myndiga.

– 2 000-3 000 ensamkommande flyktingbarn väntas komma till Sverige i år. Nästa år väntas bli ett rekordår med flyktingar som kommer till Sverige. Det är viktigt att alla kommuner ställer upp och hjälper till. De stora flyktingströmmarna kommer från Afghanistan och Somalia, men Syrien ökar, säger Yvonne Svensson.