Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fallande mjölkpris pressar Arla

Rekordlåga mjölkpriser pressar mejerijätten Arla. Omsättningen sjönk under första halvåret i år. Och pressade priser betyder minskad ersättning till mjölkbönderna.
Nu sänker Arlas styrelse kraven på resultat för att stötta mjölkpriset.

Mejerijätten Arla är ett kooperativ som ägs av bönderna själva. Mjölkpriserna har i år sjunkit till rekordlåga nivåer över hela världen. Betalningen till mjölkbönderna är den lägsta på 25 år. Priset i september beräknas bli knappt 2,70 kronor per kilo mjölk. Så sent som förra året var motsvarande siffra nästan 3,60 kronor kilot.

I ett brev till medlemsbönderna skriver styrelseordförande Åke Hantoft att läget kräver extraordinära åtgärder.

Slår mot bönderna

Arla har därför beslutat att sänka årets resultatkrav från den reguljära nivån 3 procent av omsättningen. Åtgärden görs för att man ska kunna hålla prisnivån uppe, men slår mot ägarna, mjölkbönderna själva, eftersom Arlas överskott går tillbaka till ägarbönderna.

Första halvåret i år låg resultatet under till och med det sänkta målet. Men enligt koncernchefen Peder Tuborgh blir lönsamheten bättre under andra halvåret och helårsvinsten ska nå målnivån 2,7-3 procent. Han spår också att mjölkmarknaden vänder upp igen under första halvåret 2016.

Branschens bedömare är att det blir en korrigering och att det måste bli en korrigering. De låga priserna kommer att leda till att utbudet minskar igen, säger Tuborgh.

De just nu extremt låga mjölkpriserna i världen är en effekt av flera faktorer. Ryssland bojkottar väst. I Kina har efterfrågan bromsat in och i Europa ändrade EU i våras mjölkkvotsreglerna på ett sätt som, tillsammans med några års höga priser, lett till ökad mjölkproduktion i Europa. Gynnsamt väder har också gjort att mjölkjätten Nya Zeeland haft extra stor produktion.

Drickmjölk bara 20 procent

Vi gör allt vi kan för att minimera effekterna på den globala marknaden, men vi kan inte ändra det faktum att våra ägarbönder befinner sig i en svår situation just nu, säger Tuborgh.

Av mjölkproduktionen är det bara en mindre del, runt 20 procent, som blir drickmjölk. En stor del blir mjölkpulver som används i matindustrin eller säljs som torrmjölk. Mjölken används också för produktion av en rad andra mejeriprodukter som ost, smör och yoghurt.