Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fällande dom för dödshot mot bloggare

Den 33-årige falubo som åtalades för olaga hot och ofredande mot bloggaren Henrik Johansson fälldes under måndagen vid Falu tingsrätt.
Henrik Johansson uttryckte efteråt besvikelse över domen och tycker den är för mild.

Åklagaren Helena Falkerby yrkade i sin plädering på villkorlig dom och höga böter då hon anser straffvärdet var högre än normalt, det med tanke på att den åtalade inte bara hade dödshotat och ofredat målsägaren och hans familj, utan dessutom inkräktat på hans yttrandefrihet.

Tingsförhandlingen genomfördes trots att den åtalade, som företräddes av försvararen Per Råström, inte kom till rätten. Rättens ordförande, Lars-Erik Bergström, slog fast att det inte var ett hinder till att genomföra rättegången.

I domen, som togs direkt i samband med rättegången, slås fast att den tekniska bevisningen och målsägarens vittnesmål inte går att ifrågasätta och därför dömdes 33-åringen för olaga hot och ofredande till 80 dagsböter om 50 kronor. Påföljden med dagsböter var även försvarets åsikt.

Henrik Johansson fick frågan av åklagaren om han någon gång övervägt sluta med granskningen av Sverigedemokraterna.

– Visst har den tanken förekommit när det gång på gång drabbar familjen, så visst finns det en tvekan säger Henrik Johansson.

– Att han skulle döda min familj, var ordagrant orden, då blev jag enormt stressad och rädd.

Under rättegången framkom även att den åtalade personligen känner SD-politiker från Falun.

– Jag har hela tiden trott att hoten kom på grund av att vi något tidigare hade granskade en lokal SD-politiker på vår site Inte rasist men, säger Henrik Johansson.

Efter avslutad rättegång klargör han att granskningen av Sverigedemokraterna kommer fortsätta.

– Vi får inte skrämmas till tystnad – det vore förödande avslutar Henrik Johansson.

Läs mer: Han gjorde polisens jobb