Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Faktisk elproduktion och teoretisk

Annons

Enligt vindkraftdelägaren Torbjörn Windle (12/10) kan Fjällbergsvindens anläggning maximalt producera 6 360 MWh per år. Omräknat per år har dess faktiska produktion pendlat mellan 2 130 och 2 770 MWh, vilket är 33,5-43,5 procent av dess maximala kapacitet. Det är säkert ett välkommet tillskott.

Men hur mycket el har anläggningen totalt producerat under hela året? Det är det som ska jämföras med hur mycket den maximalt skulle kunna producera. Det senare är dess installerade effekt gånger antalet timmar per år (8 760), uttryckt i MWh. 

Kvoten mellan faktisk och teoretiskt maximal produktion brukar för all vindkraft variera mellan 17 och 25 procent med uppåt 30 procent för anläggningar till havs eller i bergstrakter med mer vind, men längre avstånd och högre kostnader för transport av elen till brukarna.

Tege Tornvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare