Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fåglarna flyr värmen

De stigande temperaturerna på jorden har börjat få dramatiska effekter i djurvärlden.
På Nya Guinea har fåglarnas utbredning i bergen förskjutits uppåt med över 100 meter. I östra USA har salamandrarna krympt med åtta procent.

De båda förändringarna hör till de mest påtagliga som rapporterats sedan klimatuppvärmningen började.

Nu rör det sig inte längre om smärre förskjutningar hit eller dit, utan om storskaliga skiften, antingen av utbredningsområdet, eller av kroppsstorleken.

Frågan är förstås hur allvarligt läget är. Bergsmassiv, framför allt i tropiska områden, har oerhört diversifierade ekosystem där nya arter successivt tillkommer eller försvinner med stigande höjd över havet.

I slutändan, när organismerna retirerat uppåt under lång tid, finns det kanske inte längre några refugier, tillflyktsorter, kvar att fly till. Då är risken överhängande att de dör ut.

I den första studien, som publiceras i Proceedings of the National Academy of Sciences, har forskarna, det äkta paret Benjamin och Alexandra Freeman vid Cornell University i USA, inventerat fågelfaunan i två områden i Papua Nya Guinea; bergsmassivet Karimui på huvudön samt ön Karkar utanför huvudöns norra kust. Båda lokalerna når en höjd på 2 400 meter över havet och är klädda i tät bergsregnskog.

Det intressanta är att samma fågelfaunor inventerades för 50 år sedan, av den berömda evolutionsbiologen Jared Diamond.

När paret Freeman jämförde de båda resultaten var skillnaderna slående. På Karimui hade 70 procent av fågelarterna förflyttat sina utbredningsområden uppåt med drygt 100 meter. På Karkar hade en något större andel, 77 procent, dragit sig uppåt, och där var skillnaden ännu större, nästan 150 meter.

Forskarna kan inte finna någon annan orsak än klimatförändringarna. Skogen är helt opåverkad på båda lokalerna.

Det märkliga är att fåglarna reagerat så häftigt. Den genomsnittliga temperaturen på Nya Guinea har inte höjts med mer än en halv grad sedan 1960-talet, ändå tycks de vara starkt påverkade.

Forskarna påpekar att fågelfaunan på Nya Guinea är en av mest säregna och unika på jorden. Här finns bland annat de fantastiska paradisfåglarna och lövsalsfåglarna.

Temperaturerna på ön tros komma att stiga med 2,5 grader Celsius till 2100. Om den prognosen står sig och den nuvarande trenden håller i sig kommer utbredningen för bergens fåglar att förskjutas uppåt med 500 meter. Det kommer sannolikt att innebära slutet för några av dem.

Samtidigt rapporteras i en annan studie, som publiceras i Global Change Biology, att salamandrarna i bergskedjan Appalacherna i östra USA har krympt dramatiskt som en effekt av uppvärmningen.

Studien, som utförts av biologer vid University of Maryland, bygger på jämförelser av djurens kroppsstorlek från 1950 fram till våra dagar.

Totalt granskades data från över 9 000 salamandrar tillhörande tolv olika arter inom släktet Plethodontidae. Inga tecken på sjukdomar kunde hittas, eller några andra anmärkningsvärda förändringar – utom på en punkt. Salamandrar som samlats in efter 1980 är åtta procent mindre än deras artfränder från tidigare decennier.

Åtta procent är en drastisk kroppsminskning, och forskarna konstaterar att trenden var mest påtaglig i områden där temperaturhöjningen varit störst.

Orsaken är sannolikt att salamandrarnas ämnesomsättning ökat i takt med stigande värme. De bränner helt enkelt mer kalorier än vad de gjorde tidigare. Vad detta innebär på sikt är oklart, men sannolikt finns det en gräns för hur stora förändringar djuren tål.