Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fågelloppor härjar på dagis

Rektorn Reneé Westman har under alla sina år inom skolan aldrig varit med om något liknande.

- Nu har vi dammsugit Trollsländas lokaler tre gånger och ska dammsuga ännu fler gånger. Jag hoppas verkligen att vi har fått bukt med fågellopporna till på måndag. Då återvänder förskoleklassen efter sin ledighet och då måste fyra - femåringarna på Trollsländan tillbaka till sina lokaler.

Det var för några dagar sedan som de första barnen blev bitna. Sedan dess har flertalet av barnen drabbats av de pyttesmå krypen liksom två i personalen.

- En anställd drabbades av en allergisk reaktion. Vissa barn har kommit lindrigare undan medan andra blivit bitna på flera ställen, berättar Reneé Westman som själv fått några bett på benen.

Skolan kallade in Anticimex som rekommenderade att sex - sju gamla fågelbon under takpannorna skulle tas ned. Så skedde på tisdagen och dessutom besprutades ytorna där fågelbona suttit, uppger rektorn.

Enligt de uppgifter hon inhämtat kan fågelloppor växa till i gamla fågelbon. Den här vintern, när det inte varit kallt någon längre period, har varit mycket gynnsam för djuren och nu när värmen kom har de exploderat, som Westman uttrycker det.

- Det som vi tycker är konstigt är att det bara är Trollsländan som drabbats medan det inte varit några problem på Nyckelpigan trots att den avdelningen ligger alldeles i närheten.

Skolan har uppmanat föräldrarna att tvätta barnens kläder. Fågellopporna har nämligen inte nöjt sig med att bita och sedan gett sig i väg. Krypen verkar ha trivts så bra att de stannat kvar i den drabbades kläder.

- Det här märkte en av de anställda som tog av sig jeansen när hon kom hem från jobbet och bytte till andra kläder. Sedan när hon morgonen därpå tog på sig byxorna igen blev hon biten direkt.

Vad gör ni om fågellopporna fortsätter att härja på avdelningen nästa vecka?

- Det vet jag inte, det får vi ta ställnig till då. Under mina 35 år i kommunen har jag aldrig varit med om något liknande. Myror har vi drabbats av men aldrig av såna här små, envetna och aggressiva djur, säger rektor Westman.