Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket granskar städfirma i Sälen

/

Problem med löneutbetalningar, uteblivna anställningsavtal och avsaknad av scheman. Fastighetsanställdas förbund larmar om en städfirman som anlitas av Skistar.
Enligt facket anlitades den utpekade firman i fjol och bröt då mot gällande avtal. Nu uppdagas nya brister.

Annons

René Lok på Fastighetsanställdas förbund i norra Dalarna, berättar att de blev varse om företaget i fjol. En kvinna som städade i Sälenfjällen för städfirmans räkning, hörde av sig eftersom hon hade problem att få ut sin lön. Den anställda hade, enligt facket, då inte fått ut lön på uppemot 30 000 kronor.

Nya problem har nu fått facket att ännu en gång inleda en granskning, uppger René Lok. En annan anställd vid städfirman som Skistar anlitar, hörde av sig nyligen och berättade om liknande problem.

Mannen anställdes i december i fjol, lovades schema och att hans huvuduppgift skulle vara städning. De första tolv dagarna ägnande han uppskattningsvis 95 procent till snöskottning för hand, vilket han upplevde som alldeles för tungt. Han vände sig till chefen och klagade och undrade samtidigt vad han får för timlön. Men något exakt svar kunde han inte få.

– Något anställningsavtal fick jag aldrig se röken av och jag hade inget schema. Än idag vet han inte exakt vad han tjänat.

Mannen berättar vidare att han tvingats åka med sin egen bil mellan jobbet och bostaden, en resa på närmare åtta mil. Han fick ett löfte om en firmabil och att han skulle få ersättning per mil för bensinen.

– Eftersom jag legat ute med pengarna för bensinen hade jag dåligt med pengar och bad om förskott på bensinpengarna.

Han fick löfte om ersättning i mellandagarna. Men mannen hävdar att han inte fått ut en krona. Företaget skyllde på att mannen inte skickat in en tidsrapport, något mannen tillbakavisar.

Och han får stöd från René Lok på Fastighetsanställdas förbund, som hänvisar till att en av de ansvariga på städföretaget både har sett och läst mannens tidsrapport.

Några pengar för resorna kom aldrig, men till slut en bil att använda på jobbet.

– Det visade sig att bilen var oskattad. Det var brukandeförbud på bilen och ett av däcken var ett sommardäck, säger mannen.

Chefen på det aktuella städföretaget uppger sig inte vara varse de problem facket och den anställde pekar på, när tidningen ringer upp.

– Vi hade en tvist med en kvinna förut , men det är löst. Det är jag som är löneansvarig och det har inte varit några andra problem, säger kvinnan som står som ägare för företaget.

DT sökte ansvariga för Skistars anläggningar i går. Via pressnumret hänvisar man till Jonas Marieniusson, destinationschef Lindvallen/Högfjället. Han gick inte att nå under gårdagen.

Mer läsning

Annons