Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fackbasen vägrar kommentera

När Johan Persson kom till jobbet på tisdagsmorgonen läste han i ett mejl att han frivilligt hoppat av som skyddsombud för järnbruksklubbens räkning på stålföretaget Ovako i Smedjebacken.

– Men det är ren och skär lögn. Varför skulle jag göra det? Enligt mina arbetskamrater så har jag skött uppdraget på ett bra sätt, säger han.

Men, i vågskålen finns en annan betydligt tyngre aspekt. Johan Persson ska företräda Sverigedemokraterna i Smedjebackens kommunfullmäktige.

Han berättar att järnbruksklubbens ordförande, Bo Sjelin, redan på valdagen sade att han skulle "få sparken" som skyddsombud.

Enligt Johan Persson var motivet att hans sympatier för SD:s politik innebär att han inte delar den människosyn som IF Metall står för.

Efter en ledig måndag blev det dock först på tisdagsmorgonen som han insåg att metallbasen menat allvar.

– Jag har jobbat på Ovako i åtta år och är själv medlem i järnbruksklubben. Så jag vill absolut inte smutskasta vare facket eller någon enskild person.

– Men så här får det inte gå till, att via ett mejl sprida en osanning på företaget.

– Jag trodde nog att man skulle uppträda mer proffsigt, bli uppkallad till fackexpeditionen och skriva på ett papper eller liknande. Men det blev ingenting. Bara ett ensidigt besked som inte är sant.

Johan Persson konstaterar krasst att enligt järnbruksklubben sätt att se på saken är han inte längre skyddsombud.

– Det finns till och med namn på efterträdaren.

Att han tog en risk genom att ställa upp i kommunvalet som SD-kandidat var Johan Persson medveten om.

– Jag bestämde mig ganska sent med att sätta upp mitt namn på valsedeln. Men det var ingen hemlighet, så de flesta lär ha känt till det en tid. Därför är det förstås ännu märkligare att facket agerar nu.

Johan Persson säger att han inte kommer att hoppa av det politiska uppdraget.

– Samtidigt känner jag förstås en viss oro för att jag kommer att bli särbehandlad här på jobbet, även om jag också fått mycket uppbackning av arbetskamrater.

Oddsen för att fylla de två övriga stolarna som SD säkrat i fullmäktige tror han inte har stärkts.

Bo Sjelin vill i nuläget vare sig bemöta eller kommentera Johan Perssons uppgifter.

Har det inom järnbruksklubben tagits beslut på att utestänga SD-sympatisörer från förtroendeuppdrag?

– Nej, det finns inget beslut.

Tilläggas kan att Bo Sjelin själv ställde upp i kommunvalet, som 36:e namn på S-listan.