Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebooksida bevis i stöldhärva

Sociala medier, som Facebook, kan även användas som bevisning i brottsmål.
I ett åtal som rör stulna mopeder och motorcyklar åberopar chefsåklagare Fredrik Skoglund uppgifter som förekommit på Facebook.

De båda åtalade är en 25-årig man från Avesta och en pojke i de sena tonåren från Västra Götaland. En av åtalspunkterna rör stöld av två mopeder på Kyrkogatan i Avesta den 24 april i år. Den äldre har erkänt, men den yngre har nekat under förundersökningen.

Ett vittne åberopas som kan berätta hur den yngre av de båda, på sin Facebooksida försökt övertala 25-åringen att delta i stölden. På sin sida ska han även ha erkänt stölder av mopederna, samt lagt ut filmer som visar hur han monterat delar från de stulna mopederna på sin egen moped.

Den yngre åtalas även för två fall av hälerier. Polisen har under sommaren hittat en motorcykel och en moped hos honom, som tidigare stulits. Han åtalas även för olovlig körning, eftersom han har kört en moped klass II utan att vara berättigad till detta.

I åtalet krävs han även på skadestånd, drygt 5 000 kronor för värdet av delar från en av de stulna mopederna. För den motorcykel, som han häleriåtalas för, krävs ett skadestånd på sammanlagt närmare 19 000 kronor.