Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebookkommentar står man dyrt – tvingas böta 15 000 kronor

En Avestabo tvingas nu böta 15 000 kronor efter att ha skrivit en nedsättande kommentar om homosexuella på en Facebooksida.

I slutet av oktober åtalades en Avestabo i 60-årsåldern vid Falu tingsrätt misstänkt för hets mot folkgrupp – detta efter att han skrivit en nedsättande kommentar om homosexuella på en artikel på en Facebooksida.

I förhör erkände mannen gärningen "delvis men inte helt". Han erkände att han skrivit kommentaren, att han ångrade sig, att allting var på skoj samt att det är en sådan jargong som förekommer på hans arbete.

Han hävdade även att den offentliga person som artikel handlade om själv skrivit att man får kalla denne för ordet som han använde samt sa sig vilja påpeka att man har yttrandefrihet i Sverige.

Vad gäller mannens uppgifter om den offentliga personer konstaterar tingsrätten att det första ordet i mannens kommentar mycket riktigt kan ha varit riktad enbart mot denne. De anser dock att resten av den är nedsättande och riktad mot invandrare och homosexuella män i allmänhet – något som de tycker att mannen borde ha förstått.

De lyfter även fram gruppens storlek samt antalet övriga kommentarer på inlägget och konstaterar att det inte råder någon tvekan om att mannens agerande varit uppsåtligt. De dömer honom därför för hets mot folkgrupp, ringa brott.

Påföljden för kommentaren blir 50 dagsböter à 300 kronor – alltså totalt 15 000 kronor.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här