Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FÄBODKULLAN: Varför vill Livsmedelsverket stoppa käppar i hjulet för Rättviks kommuns företagarvänliga politik?

Det finns ett ljus i tunneln - och det är att jag verkar i en kommun som Rättvik. Här vill man ha företagare av olika slag, från Fäbodbrukare till ledstångs- och trappfabriker. Man jobbar för att få en dialog med näringsidkarna och bidra med det man kan och inte trassla in företagaren i en massa onödigt tjafs.

De kallar det för Tillväxt och Tillsyn. Det är något som kan låta helt självklart, men det är det då rakt inte i krångellandet Sverige. Exempelvis fakturerar miljökontoret företagare kostnader för kontroller först efter/om kontroller verkligen har skett. Precis som om jag plogar snö med traktorn åt någon så kan jag ju inte skicka fakturan före, innan snön är bortplogad. Kan tyckas som helt självklart. Men nästan alla kommuner gör tvärtom, fakturerar först och gör kanske kontroller sen.

Vad skulle du kalla det om du betalade en organisation för något, som du sen inte får?

Det är ju också något som gör att kommunen utför sin kontroll - gör de inte det får de inte in några pengar. Dessa kontroller av livsmedelsföretag bidrar i sin tur till säkrare livsmedelshantering, givet ett det sker genom dialog mellan kontrollanten och näringsidkaren. Förhållningssättet ska vara så att kontrollanten kan lära oss företagare olika saker, så att vi kan få en bättre kunskap och förståelse för hur man gör för att göra rätt.

Men det här är inget som Livsmedelsverket ser med blida ögon på. Att man i Rättvik försöker stötta och uppmuntra människor att göra rätt. Jag känner inte människorna som jobbar på Livsmedelsverket men en sak har jag då förstått och det är att deras största mål med verksamheten är att sätta käppar i hjulen för sunt förnuft och därmed är de nog ett av de stora hoten mot Sveriges egenförsörjning av mat.

För ungefär tio år sedan ville de stoppa tillverkningen av opastöriserade fäbodostar (som vi för övrigt ätit i Sverige i sisådär 1000 år). Det lyckades vi stoppa.

För två år sedan ville man tvinga fram ett förbud mot försäljning av opastöriserad mjölk från gården (fast det finns tyska studier som visar på hur oerhört nyttig den mjölken är - även det har vi druckit i många tusen år). Visst det finns risker och det är skillnad på mjölk och mjölk. Men det är farligt att leva överhuvudtaget.

När tidningen Småbrukaren började gräva i Livsmedelsverkets så kallade fakta om den farliga mjölken så var det bara tomma antaganden och de fick likt draken Katla i Bröderna Lejonhjärta krypa tillbaka till grottan i oförrättat värv. Jag tycker att fler kommuner skulle jobba mera som Rättviks kommun, och Katla - hon kan hålla sig där i grottan.

Tin Gumuns, fäbodbrukare på Karl Tövåsens fäbod, bloggar på Fäbodkullan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel