Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FÄBODKULLAN: Blankettkrånglet riskerar att många passionerade fåmansföretagare slutar driva företag

Fäbodbrukaren Tin Gumuns menar att allt blankettkrångel gör att fåmansföretagare inte vågar anställa och därför inte heller kan växa.

Jag är uppväxt med två föräldrar som båda företag. Min mor var frisör och alltid funnits där för sin familj och sina vänner. Det har varit hembakat, hemlagat, hemsyltat och hemsaftat så länge jag kan minnas. Äkta vara har varit hennes signum utan att hon har vetat om det själv.

Min far har uppfunnit och byggt olika typer av maskiner genom alla år. Maskiner som förenklar olika moment inom all möjlig industri. Nu skrattar ni nog. Ja, man kan verkligen fråga sig hur han kan vara far åt en sån som jag, som vill leva på 1800-talet. Men faktum är att vi har en hel del gemensamt. Framförallt viljan att göra saker så enkelt och smidigt det går för att få ett bra resultat. Om vi tycker att något är krångligt, utan att det fyller ett syfte, ja då jobbar hjärnan med det tills en förenkling är framtagen. Jag har ju inte gått på förskola men jag säger inte att det är fel att ha sina barn där. Mina egna barn har varit lite på förskola de med.

Men att få växa upp på en SJ-pall i en verkstad ger hjärnan fritt spelrum. Min far har alltid utgått från att ”allt går tills motsatsen är ordentligt bevisad”. Jag vet inte om det är min uppväxt som nu gör att jag fullständigt håller på att få spel på fosterlandet Sverige eller vad det är. Men någonstans måste man börja fundera över saker och tings syfte.

Mina föräldrar satte en stolthet i att själv uppfostra, och sätta sin prägel på, de barn de satt till världen. Att på så sätt låta oss barnen använda vår fantasi och utvecklas till unika individer som inte är stöpta i samma form som alla andra.

Förra sommaren hade jag besök av Jordbruksverkets generaldirektör på Karl-Tövåsens fäbod. Han var ute på en förenklingsresa. För att lantbrukets företagare inte ska gå på knäna under alla regler, papper och förordningar. Bra så.

Men jag har då inte sett att de minskat på några. Däremot vet jag att det i alla fall har tillkommit några fler regler att förhålla sig till.

Vi har en väldig massa människor i Sverige som skulle behöva ett jobb. Sen så finns det många företag som jag som hade behövt ha en anställd för att växa. Men med allt detta krångel så törs man inte ta steget för då får man ännu mera att förhålla sig till.

Jag vet att det här gäller fler än företagare också. Lärare som blir frustrerade över att jobbet handlar om byråkrati istället för undervisning. Poliser som jobbar mer med blanketter än att fånga bovar, ja listan kan nog göras hur lång som helst.

Här om dagen så pratade jag med en vän som hade haft kontroll från Länsstyrelsen. Kontrollanten skulle kolla att alla hennes djur var rätt och riktigt märkta med öronlappar. En av getterna hade bara en öronbricka för det andra örat var söndertrasat. Kontrollanten såg detta och slog ner på det. För min kompis skulle, enligt kontrollanten, ha knäppt kort på getens öra och skickat in och ansökt om undantag för att slippa ha en bricka i det trasiga örat.

Vad fyller detta för syfte Sverige?

Det är sådant här som gör att människor inte orkar anställa fast det kanske hade funnits möjlighet och det är sådant här som gör att folk slutar med det de brinner för. Gör de inte det blir de utbrända.

Jag tror att det vore bättre att vi satte eld på alla blanketter istället och litar mer på varandra.

Tin Gumuns

Fäbodbrukare på Karl-Tövåsens fäbod

Debattinlägget ursprungspublicerades på Tin Gumuns blogg Fäbodkullan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel