Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fäbod anger ursprung – inte något firmamärke!

Ingen skugga över Melkers sägs det från LRF. Men att reservera ett varumärke som egentligen är ett ursprungsbegrepp, använda det som etikett på industriella produkter men förbjuda det för produkter med äkta fäbodursprung är absurt. Det ger en air av orwellskt nyspråk (ni vet där fred betyder krig).

Visst är det patent- och registreringsverket som klantat sig. Om man vill upprätthålla respekten för lagen så krävs det att juridiken sammanfaller någorlunda med allmän rättsuppfattning! Någon möjlighet till resning vid justitiemord bör finnas även i immaterielrätt. Melkers borde nog frivilligt avstå prefixet eller åtminstone inte begära licenspengar för äkta fäbodprodukter. Eller vill Melkers riskera att bli nominerade till Greenwashpriset? Då kommer det säkert att falla skuggor över Melkers.

Borde man inte värna innebörden i fäbod i stället för att nyttja det som en falsk etikett på industriella produkter. Återför i stället begreppet till en ursprungsbeteckning och få den godkänd i EU som sådan och samarbeta med fäbodväsendet i stället för att konkurrera ut dem.

Det är ändå fäbodbrukarna som skapat värdet i begreppet, inte Melkers registrering och marknadsaktiviteter.

Åke Skogevall

Västerås

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare