Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få varsel i norra Dalarna

Medan varslen står som spön i backen söderöver är det få varsel hittills i Norra Dalarna.
Även i övrigt är ar arbetsmarknaden stabil i norr.
Men det saknas praktikplatser.

– Vi har just nu fyra varsel som gäller 31 kollektivanställda och fem tjänstemän, berättar Sven-Olof Proos, chef för arbetsförmedlingen i Mora, Orsa Älvdalen.

(I de varslen är dock den aviserade flytten av tillverkningen av teleskopmaster som tidningen berättade om i veckan och som omfattar tio anställda ännu inte med.)

– Vi vet också av erfarenhet att av de varslade brukar 30 procent verkligen bli arbetslösa. För resten dras varslet tillbaka, de omplaceras eller man hittar pensionslösningar och liknande.

– Det är faktiskt förvånansvärt lungt här i området med tanke på de riksnyheter vi får. Ser man till hela Dalarna är varslen färre i år än för ett år sedan.

Ifjol vinter hade Dalarna den starkaste byggarbetsmarknaden någonsin. Hur ser det ut den här vintern?

– Sälen har lugnat ned sig en del, men det byggs fortfarande i fjällen. Dalarna har också ett antal större projekt i gång. Lasarettet i Falun börjar bli klar, men nu kommer ju VM-byggena på allvar med mycket markarbeten.

– Väldigt många byggnadsarbetare boende i Dalarna jobbar dessutom på andra håll i landet och i Norge.

Verkstadssidan då?

– Av hävd har verkstäderna här uppe aldrig drabbas så hårt av svackor. I gengäld blir det inte lika uppåt i högkonjunkturer heller. Det beror på att det är mest mindre företag som är flexiblare och mera innovativa.

Resten av arbetsmarknaden?

– Vi har inte sett effekterna av vinterturismens alla jobb ännu. Turistnäringen är ju väldigt viktig här och hittills i år har turismen utvecklats väldigt bra i Mora, Orsa och Älvdalen.

– Dessutom har vi handeln på Noret som växer. Vi har hjälpt Biltema att rekrytera nyligen. Elgiganten, Rusta och fler är på gång.

– Mora är viktig som köpstad och drar till sig folk från krankommunerna.

Sven-Olof Proos konstaterar också att både Fiskarheden och Siljanskoncernens sågar i Mora och Älvdalen hittills har klarat sig ovanligt bra genom den branschens besvärligheter.

Sven-Olof Proos har sagt det förr: han och hans kolleger skulle vilja ha fler möjligheter att hjälpa folk att få jobb, inte minst utbildningsmöjligheter, även om det nu finns en del instrument att spela med.

– Men det mest oroväckande är att det är så svårt att få ut folk i praktik. Det gäller både yngre och äldre och dem som kommer från andra länder. Jag vill verkligen uppmana arbetsgivarna att ta emot praktikanter, säger Sven-Olof Proos.