Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få varsel i norra Dalarna

Medan varslen står som spön i backen söderöver är det få varsel hittills i Norra Dalarna.
Även i övrigt är ar arbetsmarknaden stabil i norr.
Men det saknas praktikplatser.

Annons

– Vi har just nu fyra varsel som gäller 31 kollektivanställda och fem tjänstemän, berättar Sven-Olof Proos, chef för arbetsförmedlingen i Mora, Orsa Älvdalen.

(I de varslen är dock den aviserade flytten av tillverkningen av teleskopmaster som tidningen berättade om i veckan och som omfattar tio anställda ännu inte med.)

– Vi vet också av erfarenhet att av de varslade brukar 30 procent verkligen bli arbetslösa. För resten dras varslet tillbaka, de omplaceras eller man hittar pensionslösningar och liknande.

– Det är faktiskt förvånansvärt lungt här i området med tanke på de riksnyheter vi får. Ser man till hela Dalarna är varslen färre i år än för ett år sedan.

Ifjol vinter hade Dalarna den starkaste byggarbetsmarknaden någonsin. Hur ser det ut den här vintern?

– Sälen har lugnat ned sig en del, men det byggs fortfarande i fjällen. Dalarna har också ett antal större projekt i gång. Lasarettet i Falun börjar bli klar, men nu kommer ju VM-byggena på allvar med mycket markarbeten.

– Väldigt många byggnadsarbetare boende i Dalarna jobbar dessutom på andra håll i landet och i Norge.

Verkstadssidan då?

– Av hävd har verkstäderna här uppe aldrig drabbas så hårt av svackor. I gengäld blir det inte lika uppåt i högkonjunkturer heller. Det beror på att det är mest mindre företag som är flexiblare och mera innovativa.

Resten av arbetsmarknaden?

– Vi har inte sett effekterna av vinterturismens alla jobb ännu. Turistnäringen är ju väldigt viktig här och hittills i år har turismen utvecklats väldigt bra i Mora, Orsa och Älvdalen.

– Dessutom har vi handeln på Noret som växer. Vi har hjälpt Biltema att rekrytera nyligen. Elgiganten, Rusta och fler är på gång.

– Mora är viktig som köpstad och drar till sig folk från krankommunerna.

Sven-Olof Proos konstaterar också att både Fiskarheden och Siljanskoncernens sågar i Mora och Älvdalen hittills har klarat sig ovanligt bra genom den branschens besvärligheter.

Sven-Olof Proos har sagt det förr: han och hans kolleger skulle vilja ha fler möjligheter att hjälpa folk att få jobb, inte minst utbildningsmöjligheter, även om det nu finns en del instrument att spela med.

– Men det mest oroväckande är att det är så svårt att få ut folk i praktik. Det gäller både yngre och äldre och dem som kommer från andra länder. Jag vill verkligen uppmana arbetsgivarna att ta emot praktikanter, säger Sven-Olof Proos.