Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få stjärnor i världscupen

Generande tunna startfält i Gulfstaterna.
Stjärnor som hoppar av i Stockholm.
Världscupen i simning har svårt att locka de riktigt stora namnen.
– Tävlingsformatet är för tufft, men jag vet att Fina tittar på det där, säger Therese Alshammar.

Hon tillhör det fåtal stjärnor som simmar i helgens världscuptävlingar i Stockholm.

Detta sedan arrangören fått fyra tunga avhopp de senaste dagarna.

+Den sydafrikanska OS-guldtrion Chad le Clos och Cameron van der Burgh – guld på 200 meter fjäril respektive 100 meter bröstsim i London – och Roland Schoeman som tog guld i OS 2004, hoppade av tidigare i veckan.

+Sarah Sjöström har blivit sjuk och kommer inte till start. Stockholmstävlingarna skulle bli hennes enda tävling i världscupen, nu tvingas hon stå över på hemmaplan och det blir därmed ingen duell mot Alshammar på 100 meter fjäril.

En OS-guldmedaljör

Enda OS-guldmedaljören i Eriksdalsbadet i helgen blir nu litauiska 15-åringen Ruta Meilutyte som överraskande vann 100 meter bröstsim i London. Det blir något att bita i för Hedemorabördiga Jennie Johansson, tia i OS, som vann dubbelt i världscupen i såväl Dubai som Doha i förra veckan.

Det finns fler bra simmare i Stockholm – men de där riktigt stora stjärnorna saknas.

– Jag vet att Ryan Lochte kommer till Moskva, där har de resurser att betala bra, säger Alshammar.

Där handlar det om startpengar. För prispengarna lockar inte direkt stjärnorna. En totalseger i världscupen – som Alshammar kammat hem fyra gånger – ger motsvarande 670 000 kronor. En grenseger ger dock inte mer än 10 000 kronor.

Ett faktum som gör att få betalar dyra pengar för att åka kuska världen runt.

Tunna startfält

I Stockholm är åtminstone startfälten välfyllda. Till tävlingarna i Dubai och Doha senast ströks försöken i flera grenar och Therese Alshammar simmade final både på 50 och 100 meter fjäril mot endast fyra konkurrenter.

Hon hoppas att Fina (Internationella simförbundet) gör om världscupen.

– Man skulle kunna ha världscupvinnare i varje simsätt, att exempelvis medleysimmarna tävlar mot varandra. Nu är det alla mot alla och poängberäkningen är orättvis och inte lätt att förstå för åskådarna, säger hon.