Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FA-cupfinalen har kommit hem

Annons

Det tog år av förhandlingar, tvister, kontraktsbrott och jakt på pengar.

Nu står Wembley äntligen klar _ världens största och modernaste fotbollsarena.

FA-cupfinalen är hemma igen.

Plats för 90\~000 åskådare (alla under tak) som delar på 2|618 toaletter, en jättelik stålbåge, vars högsta punkt är 133 meter över planen, som håller upp det väldiga taket, ett värmesystem som reglerar planens temperatur och ytterligare arkitektoniska finesser.

Nya Wembley är high-tech.

Och kostnaden blev därefter.

Riktigt var notan slutade råder det delade meningar om, men räknas förbättringarna av infrastrukturen till och runt arenan in, handlar det om en miljard pund, cirka 14 miljarder svenska kronor.

Gamla Wembley, arenan som Pelé en gång kallade "fotbollens kyrka" (han spelade själv aldrig där), började käkas upp av grävskoporna 2002. Tre år senare skulle den nya nationalarenan stått färdig _ om allt gått enligt tidtabellen.

Det gjorde det inte utan först den 9 mars i år fick det engelska fotbollsförbundet, FA, nycklarna. U21-landskampen England_Italien två veckor senare var den första officiella matchen och så sent som förra helgen vann Stevenage finalen i FA Trophy mot Kidderminster.

Men det är på lördag eftermiddag någon miljard tv-tittande människor runt om i världen får upp ögonen för fotbollens senaste skrytbygge.

Frågan är vad som är störst. Mötet mellan giganterna Chelsea och Manchester United eller att FA-cupfinalen äntligen är tillbaka på arenan där den hör hemma?

De senaste sex finalerna i världens äldsta fotbollsturnering (1872) utlokaliserades till Millennium Stadium i Cardiff, inte ens i England.

De klassiska två tornen från 1923 finns inte kvar, planen är något mindre.

Inget är egentligen sig likt från förr.

Men magin lever i Wembleys namn, inte i dess utseende. Att sälja namnet till någon bank eller multinationellt företag för att kapa i kostnaderna hade varit ett fotbollspolitiskt självmål som FA klokt nog undvek.

Fredrik Ljungberg är senaste svensk som vunnit FA-cupen. Han spelade fyra finaler på Millennium Stadium och vann tre (2002 mot Chelsea, 2003 mot Southampton och 2005 mot Manchester United).

På gamla Wembley var Anders Limpar ende svensk som både spelade en final och vann den. Limpar var lysande när Everton slog Manchester United med 1_0 1995.

Efter segern fick han gå de klassiska 39 stegen upp till kungliga läktaren för att hämta sin medalj.

Lagkaptenerna John Terry (Chelsea) och Ryan Giggs (Manchester U) får leda sina lag betydligt längre på lördag.

Det är numera 107 trappsteg upp till Prins William som räcker över pokalen.

TT

Mer läsning

Annons