Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremt kul och kallt träningspass

För extremsportkillarna var det första gången en slalombacke höll liften öppen för freerideträning.
-Det är jättekul, sa några av killarna från Downhillandslaget.
-Vi fortsätter att ha öppet för downhillträning, säger Krister Karlsson ansvarig för backen tillsammans med Kersti Edenheim.

-Vi kan inte hoppa i de största hoppen på grund av vinden, men vi kör slalom med portar och hoppar i de mindre hoppen. säger Kristian "Vilse" Jakobsson, som både tävlar i downhill och arbetar som tekniker och pistmaskinist i Rättviks Slalombacke.

-Tack vare Kristian som jobbar hos oss kunde träningen genomföras här. Vi vill undersöka möjligheten av utveckla backen för annan verksamhet, bland annat cykel, downhill och dirtbike, säger Kersti Edenheim.

Slalombacken har redan en liten bana i skogen, men Krister och Kersti vill undersöka möjligheten att bygga ut den.

-Vi vill också undersöka möjligheten att samarbeta med IK Jarls Mountainbike sektion, säger Krister Karlsson.

Att få träna i en slalombacke lockade till och med deltagare från Mariestad Skövde och Falköping. Att åka långt, 60 till 80 mil för att träna är inget ovanligt. Det gör flera av killarna på helgerna.

-Vi tränar i Tyskland, Spanien, Norge och Sverige, Gesunda till exempel, säger Björn Axelsson.

-Det var Jockes och min idé att träna i backen och ska vi göra igen, säger Kristian som tävlar för Varbergs MTB klubb.

Före träningen skruvade killarna i skruvar i däcken för att få fäste. Kristian hade 250 dubb per däck, det gjorde att de inte kunde hoppa i big air bag, jättekudden i backen.

-Tyvärr är det lite kallt idag. Köldeffekten blir stor i vinden, cirka 15 grader, sa Kristian.

Ingen av killarna hade dock tid att värma sig vid kaminen i backens servering. De hade tre lager kläder på sig och sprang i backen för att hålla värmen.

En av de som tränade i backen under måndagen var Robin Wallner, Europamästare i downhill 2010. Även två norska killar från Norska landslaget tränade i backen.

Zackarias Johansson och Snorre Sestrom och Emil Jonsson från Ockelbo, som alla tre går cykelgymnasiet i Falun, tränade också i backen på måndagen.

-Det gäller att ta vara på alla tillfällen till träning och det här är kul, viss skillnad på underlag, men det är bra, sa Jocke Stensmo och Martin Wihborg.

Förutom Kristian Jakobsson som jobbar i slalombacken och Europamästaren från Sågmyra, Robin Wallner tränade också Niklas Wallner, Mattias Rydin och Björn Axelsson.