Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extranota på 100 000 trots fast pris på husbygget

När Daniel Haglund och hans sambo skulle bygga hus såg de till att få ett fast pris av byggaren. Ändå krävs de nu på över 100 000 för extra markarbete.
– Det känns som om byggfirman vill ta igen det billiga ursprungspriset.

Hösten 2010 köpte Daniel Haglund och hans sambo ett hus av Västkustvillan och skrev kontrakt med en byggfirma som skulle uppföra huset och göra grundarbetet. Innan arbetet påbörjades hade de kommit överens om ett fast pris för bygget. Under hela byggtiden dök det dock upp flera extrautgifter.

– De gjorde många små fulingar för att få extra betalt. Fönster och dörrar blev lite misshandlade vid uppförandet. Det tyckte jag att de skulle åtgärda, men det fick jag betala för, vilket känns sådär. Dessutom hade vi fått ett fast pris per fönster, men på fakturan hade de lagt till några kronor extra per fönster. Det blir mycket i slutändan.

En liknande prisökning togs för ett rör under garaget, som skulle kunna användas för framtida värme. Det talades först om 5000 kronor för detta, men fakturan låg på 25 000. Byggaren skulle också göra snöröjning på tomten för cirka 1500 kronor. Det visade sig i stället bli 6000 kronor.

– Det var en massa sådana saker. Det är oseriöst, anser Daniel Haglund.

Men att byggaren sedan kom med en extrafaktura på 105 000 för grävarbetet vägrade Daniel Haglund acceptera. När han inte betalade följde en stämning från byggaren, som han nu ligger i tvist med.

– Det känns som om byggaren lovade guld och gröna skogar, men att inget hållit.

Daniel Haglund och hans familj flyttade in i sin nya villa i maj förra året. Men att ha tvisten för markarbetet hängande över sig förstör mycket av vardagen.

– Innan de satte i gång fick vi ett fast pris för entreprenaden. De skulle göra själva plattan, uppföra huset, måla och tapetsera. Byggaren hävdar nu att de fått gräva extra på grund av blöt mark, men tomten består mest av silt och morän, vilket är bra att bygga på. Oavsett så borde han ha presenterat detta innan, så hade vi kunnat få ett utlåtande från någon opartisk. Inte bara göra det och sedan kräva mer betalt.

Daniel Haglund ger även flera exempel på saker som han menar gick fel med bygget rent praktiskt.

– Bland annat upptäckte vi av en slump ett fel i markdräneringen, vilket vi fick göra om. De hade lagt den för långt från huset.

Daniel Haglund kan i efterhand inte se vad han skulle ha kunnat göra annorlunda. Han har tre pärmar med papper kring husbygget och han har varit noga med att läsa igenom alla dokument från byggfirman. När han upptäckt konstigheter har han skickat tillbaka eller låtit bli att signera.

– Jag har fotat, stämt av och antecknat. Ändå blev det så här. Jag kollade även upp företaget innan så att de såg bra ut ekonomiskt och att de hade jobbat med Västkustvillan tidigare. Jag kanske kunde ha fotat byggprocessen ännu mer, men jag var ändå här nästan varje dag. Man kan ju inte ta ledigt och övervaka på heltid.

Husbygget gick i slutändan på cirka tre miljoner. Runt 900 000 skulle gå till byggfirman, men nu tvistar de alltså om 105 000 ytterligare.

– Det är mycket pengar när man bygger hus, man har ju en viss insats som man sparat ihop. Om vi förlorar tvisten fyller ju kontrakten inget syfte, då är man helt rättslös.