Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra miljoner till gator och vägar i oppositionens budget

Några miljoner hit och dit skiljer – men i stora drag är oppositionen och majoriteten överens om nästa års driftbudget på drygt 1 345 miljoner kronor.

Jan Willner (C) berättar att oppositionen lägger sju miljoner mindre på social- och utbildning.

– Men i vår budget vill vi reservera 5,7 miljoner så lärarlönerna i grundskolan nästa år kan höjas med i snitt en tusenlapp i månaden utöver avtal. På samma sätt vill vi reservera 1,2 miljoner i gymnasieskolan VBU:s budget.

För vård- och omsorg vill oppositionen öka årets budget med 21 miljoner till 463 miljoner.

– Eftersom de i flera år gått back med 15 till 20 miljoner har deras verksamhet varit uppenbart felbudgeterad. Nu får de visa att de kan hålla sin budget.

På samhällsbyggnadsnämnden lägger man sparkrav på 6,6 miljoner och motiverar det med att ny organisation har införts som bör innebära besparingar. Av samma skäl läggs ett sparkrav på kommunstyrelsen om knappt 2,6 miljoner och tre miljoner på nya gemensamma bolaget för Ludvikahem och kommunens fastighetsavdelning.

– Vi vill lägga tre miljoner extra på asfaltering av befintliga vägar och gång- och cykelvägar. Underhållet är otroligt eftersatt och det är ren penningförstöring att missköta detta, framhåller Jan Willner.

I övrigt återkommer oppositionen med förslaget att stänga Lorensberga bibliotek, vilket beräknas spara 1,3 miljoner.

500 000 vill man spara på administrationen inom VBU, sju miljoner på att inte återbesätta cirka en tredjedel av de tjänster inom kommunen som blir vakanta under ett år, tre miljoner på ekonomiskt mer fördelaktiga inköp, två miljoner på att lägga ut mer städning på entreprenad och drygt en miljon på den politiska verksamheten i form av arvoden och annat.

– Kultur- och fritid tror vi kan öka sina intäkter med en miljon kronor, bland annat genom ökade hyresintäkter när gymföretaget får större ytor i Sporthallen.

Den 28 november med början 13.15 har kommunfullmäktige budgetmöte i Folkets hus festsal och då blir det offentlig debatt om budgetförslagen.