Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra flyktingstöd får nobben

Borlänge kommun vädjar om extra pengar från staten för att klara integrationen.
Integrationsminister Erik Ullenhag (FP) avfärdar begäran:
– Utbildningsnivån bland de flyktingar som kommit till Borlänge skiljer sig inte från de flyktingar som finns i riket som helhet, menar Ullenhag.

Kommunen har vid ett flertal tillfällen bearbetat politiker på riksnivå för att få extra stöd för att klara integrationen. Kommunen pekar på att en stor del av de nyanlända har ingen eller låg utbildning. Borlänge har dessutom tagit emot ett förhållandevis stort antal flyktingar.

– Cirka 50 procent av de som nu anländer till Borlänge är analfabeter. Situationen i Borlänge motiverar särskilda statliga insatser, menar riksdagsledamot Peter Hultqvist (S).

Hultqvist pekar på att Borlänge tillhör de kommuner som tagit ett mycket stort ansvar för Sveriges flyktingmottagning. För att öka trycket i frågan har han krävt svar av integrationsminister Erik Ullenhag (FP), på frågan om extra stöd.

Några extra pengar är inte att vänta. Ministern har en helt annan verklighetsbild än politikerna i Borlänge och menar att Borlänges situation inte alls är unik:

– Det är ett generellt problem som gäller för alla kommuner som tar emot flyktingar. Utbildningsnivån bland de flyktingar som kommit till Borlänge skiljer sig inte från de flyktingar som finns i riket som helhet, hävdar ministern i ett skriftligt svar till Hultqvist.

Där pekar Ullenhag även på att de flyktingar som kommit det senaste året omfattas av etableringslagen och kan få stöd för att bli anställningsbara genom att följa en särskild etableringsplan som görs upp i samråd med arbetsförmedlingen.

– De får också välja en särskild etableringslots som kan ge stöd och hjälp för att underlätta arbetsmarknadsetableringen. Genom att delta i etableringsplanens olika aktiviteter får flyktingen också en särskild etableringsersättning, nämner Ullenhag.

Som avslutar med att konstatera att även för de som inte omfattas av etableringslagen, finns ett antal arbetsmarknadspolitiska åtgärder som bland annat nystartsjobb och instegsjobb.