Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experter dammsög Falu gruva

Koppargruvan i Falun rymmer många historier.
Möt de som bokstavlig talat vänder på varje sten för att upptäcka sanningen om gruvan.

I söndags sammanföll kulturarvs- och geologidagen. Vid världsarvet passade då flera experter på att berätta om sitt arbete med att kartlägga gruvan. Uppsalaforskarna Magnus Hellqvists och Jenny N. Johanssons forskning behandlar geologi, kultur, historia och arkeologi. De har dammsugit landet efter information om Falu gruva och ägnar sig nu åt att täppa till kunskapsglappen så gott det går.

– Vi kommer aldrig få hela sanningen om exakt när malmbrytningen började eller detaljer kring händelser som var viktiga för att forma gruvan. Men vi kan komma nära genom att arbeta tvärvetenskapligt. Det är spännande att ta ett helhetsgrepp om gruvan, säger Magnus Hellqvist.

De två påminner om en svensk motsvarighet till Indiana Jones där de står i ett bås omringade av böcker, rapporter, diagram och uppsatta kartor och berättar om resultatet från de borrningar de har genomfört.

– Det finns faktiskt mycket kvar att upptäcka om Falu Gruva trots att en hel del redan har gjorts. Dessutom kommer det att krävas en hel del arbete med att få ihop all information till en samlad presentation, säger Jenny N Johansson.

En person som själv har arbetat är i gruvan är geologen Stina Danielsson. Hon var en av de som hade till uppgift att undersöka om det skulle vara lönsamt att fortsatta bryta malmen. De fann att det fanns små resurser kvar vilket ledde till att gruvan lades ner.

– Då på nittiotalet var det få som anade att värdet på malmen skulle skjuta i höjden som den har gjort. Det är nog vissa som sneglat på gruvan och funderat på om det skulle löna sig att bryta malm några år till. Men det skulle innebära att vi får riva upp hela världsarvsplatsen och evakuera människorna som bor i närheten. Det är en för hög insats tror jag.