Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Experten om hoppbackarna: Ett fiasko – riv dem!

Bör man riva hoppbackarna?
De är onekligen en symbol för Falun och omöjliga att missa.
Det anser Dan Persson som är konsult inom kommersiell idrott och arenor, skribent på Idrottens&Affärer och med en bakgrund från upplevelseindustrin.

Annons

Min pappa hoppade backe på 40 och tidigt 50 tal med en andra eller tredjeplats i SM och några landskamper som största framgång. Jag tycker alltså om backhoppning och är uppväxt med att tävlingarna på nyårsdagen var en helig stund. Det är dock mindre klokt att låta känslor och nostalgi styra ekonomiska beslut.

Jag är en av få som i mitt yrke dagligen sitter och räknar på arenaekonomi i det här landet.

Falun har problem att få ihop budgeten och vill minska med 30 miljoner på skolan. Att underhålla hoppbackarna i decennier blir en mycket stor utgiftspost för kommunen när man ser vad som då måste stryka på foten.

Att behålla hoppbackarna och inte underhålla dem är självfallet ett alternativ, det lär dröja tiotalet år innan de blir farliga men lite stängsel runt om borde räcka för att förhindra olyckor. De blir då en mycket negativ symbol för orten.

Den trista sanningen är att backhoppningen i Sverige är döende och att sporten som sådan inte genererar pengar nog för att förbundet skall kunna arrangera internationella tävlingar.

Slutsatsen blir att ingen kommer att hoppa i backarna. De för också med sig en mycket stor risk för att bli en negativ symbol för Falun, förmodligen är de redan det.

På idrottsområdet har regionen ett av Sveriges bästa event i form av Vasaloppet som växer både sommar och vinter och är ett föredöme även internationellt och ger mycket stora turistintäkter till området.

Stora event är lönsamma med några förutsättningar som måste vara uppfyllda. A: inte investera i speciell infrastruktur, B: befintlig kapacitet boende på orten räcker för intresset och C: en internationell och kommersiell sport med mycket pengar.

Skidor på elitnivå är internationellt sett en liten sport. Norge och Sverige dominerar på ett som två väldigt små länder inte skall kunna dominera rent matematiskt. Ett nytt VM om 15 år kan i nuläget inte bedömas som något som ger ett överskott tillbaka till samhället.

Internationella skidtävlingar utan backhoppning med befintlig infrastruktur är självfallet bra event för Falun och något man bör fortsätta satsa på.

En kommun har inte en balansräkning på samma sätt som ett företag så avskrivningar blir inte en årlig kostnad. Räntor på investeringen är ingenting man skall betala månadsvis men behåller man hoppbackarna måste man lägga X miljoner per år på underhåll och drift. Det blir över tid en mycket stor summa.

I mitt arbete med arenor så är hoppbackarna i Falun en metafor som används varje gång någon politiker inte vill satsa kommunala medel på en arena. Politiskt så är Faluns hoppbackar redan ett fundamentalt fiasko.

Att låta hoppbackarna stå där utan drift och underhåll innebär bara att bilden av Falun cementeras negativt.

Faluns politiker bör därför fundera om en rivning, hur initialt konstigt det än låter, inte är det bästa alternativet.

Dan Persson

Dan Persson är konsult inom kommersiell idrott och arenor, skribent på Idrottens&Affärer och har en bakgrund från upplevelseindustrin.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel