Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experten avråder från Uppsalaflytt - "Dalkurd får ta in en äktenskapsrådgivare och återskapa relationen med Borlänge kommun"

Dan Persson, ekonom med expertis kring elitidrott och arenafrågor, säger att både Dalkurd, Sirius, Borlänge och Uppsala kommun kommer att missgynnas om klubben byter ort.
Mycket hänger på ungdomsverksamhetens vikt.
– Och den stora förloraren blir Dalkurd.

DT publicerade i lördags en stor granskning av konflikten mellan Dalkurd och Borlänge kommun, med anledning av Dalkurds extra årsmöte där man kommer att ta ställning till en eventuell flytt till Uppsala. Flytten rör Dalkurd AB (A-laget).

Dan Persson är en av få ekonomiska experter kring idrott och arenor. Han är en välkänd bloggare på Idrottens Affärer och arbetar bland annat som management-konsult åt flera stora klubbar och ligor.

På onsdag håller han ett föredrag för IK Sirius FK, där politiker och andra kommunala representanter från Uppsala kommer att närvara. Den aktuella frågan om Dalkurd FF:s flytt till Uppsala lär komma på tal, och Dan Persson har en bestämd uppfattning om saken:

– Om jag får frågan om det är bra för Uppsala om Dalkurd flyttar dit så blir mitt svar att det med största sannolikhet inte vore bra för varken Dalkurd eller Uppsala, Sirius eller Borlänge kommun.

"Frågan uppstår: Har Uppsalapolitikerna tänkt efter?"

Dan Persson förklarar att skon klämmer kring ungdomsverksamheten. I Dalkurds fall är det endast elitverksamheten man talar om att flytta (även om en ny ungdomsverksamhet kanske byggs upp i framtiden), så Uppsala kommun går miste om större delen av det goda en idrottsklubb för med sig:

– Vad gäller samhällsnyttan som klubbarna skapar så bygger den mycket på ungdomsverksamheten. Det är den som till exempel skapar samarbetsavtal (anm. till exempel har Tunabyggen i Borlänge samarbetsavtal med klubbarna som bygger på olika samhällsinsatser).

–Dalkurd får ingen naturlig koppling till Uppsala om ungdomsverksamheten blir kvar i Borlänge. Det positiva som ungdomsverksamheten genererar är större än de skatteintäkter ett elitlag ger. Ungdomsidrottens roll i att minska barnfetma, senarelägga alkoholdebuten och minska andelen som röker är ofantlig i ett folkhälsoperspektiv.

Intrycket som getts från Uppsalahåll är att politikerna där skulle välkomna Dalkurd. Men Dan Persson tror att de förhastat sig.

– Frågan uppstår om de har tänkt efter? Spontant var reaktionen nog att "ett till elitlag måste väl vara bra".

Uppsalaklubben Sirius, som är på god väg att ta klivet upp i Allsvenskan, är inte positiv till att Dalkurd flyttar till orten. Det är nära att anta att det kan bli spänt mellan Sirius och Uppsala kommun om man tar dit även Dalkurd.

– Det är en logisk reaktion från Sirius sida, eftersom de får ökad konkurrens om publik- och sponsorintäkter.

Den stora förloraren blir dock Dalkurd menar Dan Persson.

– För att få matchdagsintäkter måste man vara etablerad på orten. Det kommer att ta lång tid för dem att etablera sig i Uppsala och under den tiden får de sämre ekonomiska möjligheter både genom sponsring och matcher.

Och att pengar och sportsliga framgångar går hand i hand råder det inget tvivel om.

– Det finns en 93-procentig korrelation mellan tabellplacering och omsättning för varje 10-årsperiod för lag i ligor i Europa. Även om man får stora TV-pengar från Allsvenskan tar det tid att komma på genomsnittlig omsättning i ligan.

Persson säger att det är genom ungdomsverksamheten man bygger upp känslomässiga band till sin klubb.

– Och det är det emotionella man kapitaliserar på. Ungdomsverksamheten är grunden för en stabil ekonomi. Om en stor andel av befolkningen i Uppsala håller på Sirius kommer de inte att byta favoritlag - det är troligare att folk byter religion! Så om Dalkurd känner sig förfördelade av Borlänge kommun, så kommer det knappast att bli bättre om de flyttar till Uppsala.

"Även om det tar lång tid måste Dalkurd bli hela Borlänges lag."

I Uppsala finns redan flera elitlag inom olika idrotter, som bandy, innebandy, basket och fotboll. Tillkommer Dalkurd ska de också vara med och dela på den ekonomiska kakan.

– Och då får alla mindre i slutändan. Det finns ett nyckelmått internationellt på hur mycket BNP som går till elitidrott. Kakan växer bara om ekonomin växer.

Dan Persson skulle rekommendera Dalkurd - som han poängterar har ett imponerande socialt program i Borlänge - att stanna.

– De får ta in en äktenskapsrådgivare och återskapa relationen med Borlänge. Om man vänder på frågan, vad skulle hända om Leksand flyttade till Alingsås? Det är en helt absurd tanke! Man kan inte flytta eftersom laget är så intimt förknippat med sin ort. Dalkurd förlorar möjligheten att bygga den sammanhållna verksamheten som är grunden för ekonomin om man separerar elit- och ungdomsverksamheten.

Dalkurd ses som kurdernas landslag: är klubbar som Dalkurd och Syrianska mindre intimt förknippade med sina hemorter?

– Det är klart att de kan ha fler supportrar den vägen (etnicitet) och kanske kan strömma tv-sändningar internationellt till världens alla kurder, men den lokala ungdomsverksamheten är ändå central. Även om det tar lång tid måste Dalkurd bli hela Borlänges lag. Ungdomsverksamheten bygger grunden till publik på matcher.

Trots att Dalkurd har fler supportrar i Uppsala än i Borlänge, menar Dan Persson att man lite krasst kan säga att kurderna där ändå inte räcker till.

– Även om kurderna är en stor grupp behöver man ha hela orten med sig, så på kort sikt kommer Dalkurd inte att kunna konkurrera med Uppsalaklubbarna. Och där är särskilt ungdomsverksamheten en viktig parameter. Att flytta innebär en affärsrisk som jag bedömer är för stor.

Domnarvsvallen har varit ett stigma i Dalkurd-Borlängekonflikten. I Uppsala är man i färd med att bygga en helt ny arena för uppskattningsvis 400 miljoner kronor. Men den kommer inte att stå färdig förrän 2019.

– Så om Dalkurd flyttar kommer de att spela två år på den gamla arenan i Uppsala, och den är inte ett dugg bättre än den i Borlänge, påpekar Dan Persson.