Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expert: "Förhandsgranskning ger färre kommentarer"

På DT finns möjlighet att kommentera alla artiklar.
På Dala-Demokraten håller man kommentarsfältet stängt när det gäller brott och olyckor.
Men ingen av tidningarna har förhandsgranskning.

Granskning av kommentarer sker först efter publicering på både DT och Dala-Demokraten.

– Jag är en stor anhängare av att man ska släppa fram läsarnas kommentarer. Med förhandsgranskning får du inte någon snabbhet i debatten. En person som läser en artikel ska direkt kunna kommentera och sedan få gensvar eller mothugg. Den här interaktiviteten får folk att engagera sig, och vi ser att många yngre deltar i debatten jämfört med när det gäller traditionella insändare. Det som är fantastiskt och som varit tydligt på vår sajt sedan vintern är att de flesta debatterna rör väldigt lokala frågor, säger Ewa Wiren, ansvarig utgivare för DT.

Hon nämner en debatt som handlade om Leksands kommuns ekonomiska stöd till hockeyklubben.

– Där kunde man till och med se hur kommunalrådet går in och deltar i diskussionen. Det blir ett fantastiskt demokratisk forum.

Dala-Demokraten stänger dock av kommentarsfältet när det gäller brott och olyckor.

– Vi har märkt att det ofta blir en väldigt rasistisk debatt. Och vid olyckor har det hänt att offrens namn skrivits ut innan anhöriga underrättats, säger Lennart Håkansson, ansvarig utgivare.

– Jag skulle gärna förhandsgranska alla kommentarer, om det gick att göra snabbt och effektivt. Men vi har inte resurser till det. Och det är vi själva som sköter efterhandsmodereringen, fortsätter han.

DT har anlitat företaget Interaktiv Media som granskar kommentarer åt ett flertal nordiska tidningar. Enligt avtalet ska alla kommentarer filtreras av ett mänskligt öga inom en halv timme.

– Det är publicistiskt erfarna människor som gör detta, säger Ewa Wiren.

Ewa Wiren menar att en öppen debatt där folk får komma till tals är viktig.

– Det är bättre att människors konstiga åsikter kommer fram så att de kan bemötas, än att de sitter hemma och hatar för sig själva.

– Jag ogillar skarpt spekulationerna om hur man kan bli som Behring Breivik. Vi får väl se vad som gjort honom till massmördare, men jag har svårt att tro att en debatt kan leda till att folk börjar skjuta ned sina medmänniskor.

Borlängebon Niclas Strandh, ägare till företaget Deepedition digitalpr, kallas ofta expert på digital publicering. Niclas föreläser om sociala medier och digital kommunikation och enligt honom minskar antalet kommentarer vid förhandsgranskning.

– De tenderar att minska, även de bra kommentarerna. Har du förhandsgranskning måste den ske på någon minut, säger han.

Han menar att kommentarsfälten har demokratiserat media, men att medieföretagen måste fundera på hur de ska hantera kommentarerna.

– De borde se det som en del av publiceringen att lyfta fram och besvara bra kommentarer. Kanske följa upp tips och göra artiklar på tips de får i kommentarsfälten. Då tror jag också debatten blir bättre.