Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exklusivt, Peter Hermodsson del 4: "SHL:s vd gör bara sitt uppdrag – troligen är hans uppdrag att försöka stänga SHL"

Det har varit turbulenta dagar för Mora IK i Smidjegrav Arenas kanslilokaler.
Nu jobbar Peter Hermodsson hårt för att klubben ska kunna stå på egna ben igen.
I en artikelserie i fyra delar talar Mora IK:s klubbdirektör ut – del 4: Hotet mot Hockeyallsvenskan och kritiken mot SHL-pampen.

Annons

Peter Hermodsson tar en snabb blick över datorskärmen och scannar mejlkorgen.

Han suckar.

– Vi skulle ha behövt en sportchef här. Jag är vd och sportchef och lite till. Det blir för mycket och det saknar balans.

Jeremy Colliton, tränare, hjälper väl till som sportchef?

– Ja, han gör ett jättejobb med a-laget när det gäller spelarförstärkningar.

MIK-tränarens kontrakt går ut i vår och enligt Sportens uppgifter har ett par SHL-klubbar visat intresse.

Hur ska ni behålla honom?

– Vi vill ha honom kvar. Han har ett stort hjärta för den här klubben. Men innan han vill sätta sig med oss och diskutera vill han att vi har löst den ekonomiska biten så att vi kan gå in i en ny säsong med bra ekonomi. Han måste tänka på sitt varumärke. Vi har en jättebra dialog och han är en fantastisk person.

Vårt samtal kommer osökt in på elitishockeyns framtid i Sverige och framför allt då Hockeyallsvenskan.

Ekonomin i de allsvenska klubbarna har de senaste åren varit undermålig. Leksands IF och Mora IK är bara två klubbar som haft problem.

Tror du att det är möjligt med heltidsanställda spelare i Hockeyallsvenskan om två år?

– Jag tror det blir tufft som det ser ut i dag. Frågan är bara vem som vågar ta det första steget. Det blir ju svårt att bygga ett lag då spelare väljer lag efter lön. Jag vet att många klubbar i Hockeyallsvenskan som mår dåligt, säger Hermodsson och fortsätter:

– Flera klubbar har hört av sig till mig sedan ni rapporterade om vårt ekonomiska läge. De säger att de är i samma sits och det saknas pengar.

Vad tycker du om Tingsryd som överraskat allt och alla med SHL-chans men kan tvingas spela sina hemmamatcher i en annan arena?

– För Tingsryds del tycker jag det är kul. Men SHL:s arenakrav tycker jag är patetiskt. Titta bara på Karlskrona! Jag vet inte hur många miljoner kronor de lägger för att bygga om arenan och så är de sist. Vad händer om de ramlar ur? Vem ska betala? Det här är SHL:s verk i mina ögon. Det är inte så smart. Man glömmer bort att Hockeyallsvenskan är en jättebra plattform till att utveckla spelare för SHL.

Det blir tyst en stund.

Peter Hermodsson tittar på mig med allvarlig blick.

– Jag tror att man vill driva det här till en farmarliga. De är så passionerade av NHL att man vill göra likadant här och ha en stängd SHL-liga med en farmarliga. Men, SHL:s vd gör bara sitt uppdrag – troligen är hans uppdrag att försöka stänga SHL.

Peter Hermodsson ser väldigt bekymrad ut.

– Hockeyintresset kommer att minska kraftigt. Den stora majoriteten som går på hockey i USA går inte dit för hockeyn. De går dit för att det är en show. Klubbarna där lägger miljontals dollar för att locka folk. Sedan tror man att det ska kunna gå att göra så här i Sverige. Det ska bli show, en stängd liga och så vidare. Hur intressant tycker du att det är med en match mellan Leksand och Brynäs som inte gäller något? Jag är mycket orolig för svensk ishockey. Det enda som kan ändra på det här är SHL, säger Peter Hermodsson.

LÄS ÄVEN:

Del 1: Hur kunde det gå så fel i den ekonomiska kalkylen?

Del 2: Kommunen stoppade Mora IK:s arenasponsor

Del 3: "Vi var en timme från konkurs"