Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exklusivt, Peter Hermodsson del 3: "Vi var en timme från konkurs"

Det har varit turbulenta dagar för Mora IK i Smidjegrav Arenas kanslilokaler.
Nu jobbar Peter Hermodsson hårt för att klubben ska kunna stå på egna ben igen.
I en artikelserie i fyra delar talar Mora IK:s klubbdirektör ut – del 3: Arenaaffären med kommunen som fortfarande stör Mora IK.

Annons

Kanslipersonalen sliter som rovdjur på savannen för att försäkra klubbens framtid.

Det är inte bara ekonomin som ska lösas. Klubben ska också in i en rättegång i Arbetsdomstolen. Det handlar om en tvist mot före detta anställd personal.

– Ja, det är en sorglig historia som styrelsen sköter, säger Peter Hermodsson.

Intervjun avbryts tillfälligt när Leksands tf vd Christer Plars ringer.

"Tjena Christer, du jag sitter i en intervju med DT. Kan jag ringa upp om en liten stund? Okej, bra. Vi hörs snart!"

Samtalet fortsätter.

Peter, hur har det här året varit för dig personligen?

– Vi är ett härligt gäng som har skitroligt på jobbet och det får jag energi av. Det är där jag får min kraft och sedan vi bytt ut folk har det blivit en annan stämning på kontoret. Vi har ett härligt a-lag, härlig juniorverksamhet och allt. Det flyter på bra just nu och det är därför man orkar. Men det är klart det är tufft. Vi hade ju en körning för tre år sedan också då jag fick arenan i knät... Det kände jag inte till när jag tog jobbet.

Peter Hermodsson ersatte Johan Sares som klubbdirektör hösten 2011.

Arenan skulle renoveras på 30-40 miljoner kronor.

Innan det hade Hermodsson gått ut i media och sagt att Mora IK skulle bygga en helt ny arena och vinna ett SM-guld innan 2018.

– Ja, men det var något av våra lag och inte bara a-laget. Men vår strategi i början var helt fantastisk. Vi hade en färdplan men när arenan kom så fick vi lägga allt det åt sidan. Det tog ett helt år. Det var möten med alla politiska partier, tjänstemän och det var konsulter inne och genomlyste hela föreningen och bolaget innan kommunen kunde köpa tillbaka arenan. Det var en enorm press och vi tappade hela året.

I vår är det tre år sedan som kommunen räddade Mora IK då man köpte tillbaka ishallen.

Mora IK:s klubbdirektör fortsätter:

– Jag jobbade med sådant jag egentligen inte skulle göra. Jag fick göra ackordsuppgörelse med kreditgivare och allt. Det var en enorm press och vi var en timme från konkurs. Vi skulle då ha behövt investera sex miljoner kronor innan seriepremiären för att kunna ha is över huvud taget. Hela det året förlorades. Jag tappade kontroll på övrig verksamhet och vi fick inte jobba med det vi skulle göra – och det har kommit efter hela tiden. Det har varit tufft.

– Vi har inte uppnått alla de operativa mål som vi sagt vi skulle ha gjort på grund av det. Vi fick också en dålig ekonomi till följd av detta. Vi la 3 miljoner kronor och investerade i arenan och allt kom från företagens sponsorpengar.

Hur är läget i dag jämfört med då?

– Ja, nu har vi diskussioner om långsiktiga saker som vi måste få en annan struktur på. Vi måste framför allt hitta ett sätt att få juniorverksamheten att må bra. Vi måste hitta en ny arenasponsor och nya intäkter om vi ska ha heltidsproffs i laget. I nuläget har jag svårt att se det med våra kostnader, säger Peter Hermodsson.

I morgon, del 4: Hotet mot Hockeyallsvenskan – "Jag är orolig för hockeyns framtid"

LÄS ÄVEN:

Del 1: Hur kunde det gå så fel i den ekonomiska kalkylen?

Del 2: Kommunen stoppade Mora IK:s arenasponsor

Del 4: "SHL:s vd gör bara sitt uppdrag – troligen är hans uppdrag att försöka stänga SHL"