Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Examen drogs in av nya lärarlegitimationen

En lärare från Säters kommun har JO-anmält Skolverket för att lärarlegitimation hon just har fått inte överensstämmer med den examen som hon har avlagt.
– Detta kommer att gälla många fler än mig, skriver läraren i sin anmälan.

När läraren från Säter nyligen fick sin lärarlegitimation upptäckte hon att den inte överensstämde med den examen som hon har avlagt. Detta gjorde att läraren valde att JO-anmäla Skolverket.

Läraren skriver i sin anmälan att hon plötsligt saknar behörighet i geografi och samhällskunskap och menar att effekten blir att hennes examen från år 2000 därmed har dragits in retroaktivt. Hon vill veta grunderna för detta och befarar att fler lärare kommer att drabbas när äldre utbildningar ska klämmas in i nya mallar och man då bortser från skriftliga examensbevis.

– Den 31 augusti fick jag min lärarlegitimation där det framgick att jag bara är behörig i religion och historia, trots att jag har en examen där det står "Grundskollärarexamen åk 1-7 med inriktning mot svenska/samhällsorienterande ämnen". Med andra ord saknar jag behörighet i geografi och samhällskunskap! skriver läraren i sin anmälan.

– Då jag inte har begått några fel, annat än att gå statens erbjudna utbildning, så vill jag veta på vilka grunder en examen kan dras in retroaktivt. Detta kommer att gälla många fler än mig, skriver läraren i sin anmälan.

– Vilken examen kan man lita på i framtiden? frågar sig läraren i sin anmälan.