Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evin Cetin tar paus efter rebelldans

Evin Cetin (S) dansade med den terrorstämplade kurdiska gerillan i Irak.

Nu tar hon paus från jobbet som Socialdemokraternas förste ombudsman i Dalarna.

Annons

Evin Cetin reste i våras till Irak där hon besökte ett träningsläger för gerillasoldater. Tidningen Expressen publicerade i dag bilder på Cetin där hon dansar tillsammans med uniformerade soldater. Bilderna har tagits av en amerikansk journalist som av en tillfällighet råkade befinna sig på platsen samtidigt som Cetin.

Efter avslöjandet tar Evin Cetin paus från jobbet som Socialdemokraternas förste ombudsman i Dalarna. Hon tillträdde tjänsten förra hösten. Tidningen har sökt Cetin utan framgång. Hon förklarar i Expressen att hon var i Irak på reportageresa i samband med den bok hon håller på att skriva.

Hon bekräftar att hon besökt gerillagruppen Pjak och där hamnat på film. Avslöjandet väckte under gårdagen en hel del uppståndelse och efter samtal med partidistriktets ordförande Peter Hultqvist tar Cetin ledigt från jobbet i Dalarna.

Enligt Peter Hultqvist är det för att partidistriktet ska utreda vad som hänt. Hultqvist ville under fredagen inte lämna några ytterligare kommentarer, utan hänvisade till ett skriftligt uttalande.

Gerillaorganisationen Pjak kämpar för kurdernas rättigheter i Iran, och betraktas mer eller mindre som något av en systerorganisation till PKK. Båda organisationerna har terrorstämplats.

PKK är terrorstämplat av EU, USA och Nato Pjak av USA och Nato. Partiledare Stefan Löfven (S) säger till Expressen att Socialdemokraterna inte ska ha kontakt med terroriststämplade organisationer.