Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evin Cetin återgår i tjänst

Stödet för Evin Cetin växer. Namninsamlingar och upprop på facebook pågår.
På tisdagen kom beskedet.
Cetin återgår i tjänst.

Annons

Efter att Evin Cetin dansat med gerillan publicerade kvällstidningen Expressen bilder från hennes besök i Irak. Reaktionen lät inte vänta på sig.

Efter samtal med partidistriktets ordförande Peter Hultqvist (S) blev resultatet att Evin Cetin tog en paus från jobbet som förste ombudsman för Socialdemokraterna i Dalarna.

På tisdagseftermiddagen kom beskedet - Cetin återgår i tjänst.

– Vi har fullt förtroende för Evin Cetins arbete. Hon gör ett utmärkt arbete och återgår nu i tjänst, säger Peter Hultqvist och Maria Strömqvist, ordförande och vice ordförande för Socialdemokraterna i Dalarna, i ett pressmeddelande.

I den snabbutredning som gjorts konstateras att Evin Cetins resa till norra Irak genomfördes då hon var tjänstledig från jobbet, att biljetter och kostnader betalats privat och att hon under resan träffat olika organisationer och enskilda personer.

Syftet har varit att förbereda en kommande bok; inte att markera stöd för organisationer eller enskilda personer. Vidare konstaterar Socialdemokraterna i Dalarna att Pjak finns med på det amerikanska finansdepartementets terrorlista. Men inte på FN:s och EU:s. Inte heller USA:s utrikesdepartements lista.

– Självklart stödjer vi kurdernas kamp för demokratiska fri- och rättigheter. Vi accepterar inte det förtryck och den förföljelse som riktas mot den kurdiska befolkningen, säger Peter Hultqvist i pressmeddelandet.

Evin Cetin:

– Vi vill se en fredlig lösning av kurdfrågan. Därför är det självklart att ta avstånd från våld som politisk metod och terror i alla dess former, oavsett vem som är ansvarig.

Evin Cetin får nu möjlighet att fullfölja bokprojektet som bisyssla, och enligt pressmeddelandet ska det arbetet ha en journalistisk profil.

På facebook startade en grupp till stöd för Evin Cetin där över 1 400 personer anslöt sig på några dagar. Namninsamlingar har genomförts. Dessutom utlystes en manifestation utanför Socialdemokraternas partihögkvarter på Sveavägen i Stockholm under tisdagskvällen.