Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evig tillväxt är som ett pyramidspel

Jens Runnberg inleder sin ledare den 20 september med rubriken: Leder tillväxt till gråt? Kanske inte, men något som däremot gör det är den uppenbara brist på fakta som den efterföljande texten uppvisar.

Det finns otaliga samband mellan tillväxt och en ökad miljöpåverkan i form av en konstant ökande användning av kol, olja, naturgas och andra ändliga resurser samt en generellt ökad materialanvändning.

Denna påverkan har inte minskat trots de initiativ som har tagits de senaste åren i form av konferenser, lagar och avtal inom miljöområdet.

Det finns ett tydligt samband mellan tillväxt och ökad välfärd, hälsa, lycka etcetera för fattiga länder så där har Jens rätt, men för välutvecklade ekonomier som Sveriges finns inte detta samband. Snarare ett samband som tyder på minskat välbefinnande och en ökad stress. Tillväxtens ekvation lider i botten av samma enkla som självklara omöjlighet som ett pyramidspel: Man kan inte växa i oändlighet med ändliga resurser.

Jörgen Tigerstrand

Svar direkt: Om det önskvärda i tillväxt är regeringsalternativen i svensk politik överens. För att ha någon kaka att fördela måste den först bakas. Tillväxten kan uppkomma i en ökning av tjänsters andel i ekonomin. Tjänster har ofta låg miljöpåverkan och förbrukar inte nödvändigtvis ändliga resurser. Det är tillväxtdrivande att fasa ut teknik som är dålig för miljön mot mer klimatneutral produktion, liksom det är att ändra energiförsörjningen till förnyelsebara energislag. Jag har gott hopp. Den sista uppfinningen är inte gjord. Tillväxt är inte ett pyramidspel.

Jens Runnberg

ledarredaktionen