Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evertsbergsrännet viktigt för byn: "Allt gick förträffligt bra"

Evertsbergsrännet är inte en tävling på dekis. Tvärtom växer den för varje år som går. 340 deltagare kom till årets tävling och Anders Sohlin, IFK Mora, tog hem segern i långloppet och på damsidan var det Annika Löfström som var starkast i de klassiska spåren.

Annons

De som kan sin historia vet att Evertsbergsrännet är en tämligen anrik tävling. Redan på 1940-talet arrangerades de första tävlingarna i Evertsberg.

– Det stämmer. Det är väldigt gammalt. Det är klassiskt både i åkstil och spåren, berättar Alf Jansson, en av arrangörerna.

Det är tack vare Evertsbergs sportklubb samt skyttegillet som tävlingen blir av varje år. Omkring 35-40 man är engagerade för att loppet ska flyta på, berättar Alf Jansson, och det är viktigt:

– Det är ett av våra stora arrangemang. Det är viktigt både för sportföreningarna, men också för vårt vandrarhem. Absolut. Det är många som gästar oss i Evertsberg i samband med loppet.

Loppet erbjuder 46 kilometer åkning i Vasaloppsspåret och är ett seedningslopp till Vasaloppet. I år var förhållandena goda och det blev en skidfest för de 340 deltagare

– Deltagarna var nöjda. Allt gick förträffligt bra, säger Alf Jansson.

Bland damerna var det Annika Löfström, Årsunda, som tog hem segern på 2:16:42. Därpå fann man Laila Kveli på andraplats och Carina Lagerlöf på tredje.

Bland herrarna var det Anders Solin, IFK Mora, som tog hem segern på 2:00:29 och strax över en minut senare gled Mattias Edvardsson in över mållinjen och därpå Tobias Köpman, även han från IFK Mora.

För föreningens del var det också en vinst då antalet deltagare återigen har stigit och målet är att en dag nå 450 deltagare årligen.

Annons