Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva Engdahl-Tegestam, Avesta

Ett piano har tystnat på Iljasgården i Sjövik, Eva har somnat in i sitt hem vid 93 års ålder.
Så mycket finns att säga om henne som musiker, men det gör andra bättre. Det var inte musiken som förenade oss, Eva var min vän och granne.

När vi firat en födelsedag eller druckit te och pratat avslutades det ofta med Evas ord ”nu tror jag vi tar oss ett litet glas sherry”. Eva hade ett stort klädintresse. Hennes skräddarsydda klänningar från 40-talet och framåt från hennes tid som konsert- och jazzpianist har visats upp både i Verket och när hon hedrades med en platta på torget i Avesta 2012. Så glad hon var över att få en egen platta! Hon valde noga vad hon skulle ha på sig, och ville ha hjälp att välja bland sina skor till den ljusrosa dräkten. Hon hade plockat fram minst 20 par som passade.

På somrarna gjorde vi utflykter, vi besökte bland annat Måns-Ols, Staberg utanför Vika, Elsas konditori, Brunnbäcks herrgård och Sundborn. Hon tyckte om fester och när det hände något i vardagen, och vi är många som minns hennes glöggfester till advent. Hon var djurvän och hennes katt Tusse låg bredvid henne in i det sista.

Naturligtvis går det inte att minnas Eva utan att nämna musiken, och vi är många som lyssnat på henne i olika konstellationer i större och mindre sammanhang. Ett personligt minne är från midsommarafton 2016. Eva åt jordgubbstårta hos oss innan hon skulle följa med oss till Norelund. Innan vi åkte spelade hon för oss, och jag minns hennes fingrar på tangenterna, ryggen som blev rakare och rakare och hur hela hon förändrades när hon avslutade med en boogie woogie.

Det blev alltid två buketter när jag plockade årets första tussilago, en till Eva och en till mig. Denna vår blir det bara en bukett. Var Eva än är nu, så är hon alldeles säkert någonstans där det finns musik. Vi är många vänner, grannar, musiker och f d elever som alltid kommer att minnas Eva Engdahl.

Lena Lindqvist-Albinsson, vän och granne