Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eva är pionjär och pianist

Pianisten Eva Engdahl, även känd under pseudonymen Marie Adams, fyller 90 år den 21 april.
I år är det dessutom 70 år sedan debutkonserten på Stockholms Konserthus.

Efter pianostudier för Karl Wohlfart och Gottfrid Boon och senare som Svenska Musikerförbundets stipendiat för Jules Gentil vid École Normale de Musique i Paris, hade Eva sin debutkonsert på Stockholms Konserthus 1944. Ett framträdande drag i Evas pianospel är anslaget som kan beskrivas som en klar, stor klangfull ton. Sten Broman uttryckte det i ungefär följande ordalag Eva Engdahl kan få ett folkparkspiano att klinga som en konsertflygel.

Eva Engdahl framträdde som pianosolist vid ett stort antal konserter under 40- och 50-talen. Bland de kompositörer som ofta stod på repertoaren var Beethoven, Debussy, Ravel och Gershwin.

Efter att på 40-talet medverkat vid ett stort antal radiosändningar med framföranden av klassisk musik, blev det inom dåvarande Radiotjänst känt att Eva Engdahl spelade jazzmusik. Då det inte ansågs passande för en kvinna att spela jazz, särskilt inte en konsertmusiker, blev det nödvändigt med en pseudonym. Från slutet av 1940-talet blev Marie Adams ett känt begrepp inom underhållningsmusiken i svensk radio.

Under 40-talet startade Eva Sveriges första pianotrio av den klassiska sättningen piano, bas och trummor. Eva var sannolikt Sveriges första kvinnliga jazzpianist tillika kapellmästare, med turnéer i folkparker, med Dagens Revy, Casinorevyn, jazzfestivaler. Eva gästspelade i bl a Norge, Danmark, Finland, Tyskland och England, t ex vid konserter där hon spelade både klassisk musik och jazz och var enligt Sveriges Radios Bengt Haslum en pionjär inom området.

Som en naturlig följd av hennes medverkan i radio blev Eva Engdahl även engagerad vid Sveriges Television. Från 1954 deltog hon i provsändningarna från Tekniska Högskolan för att senare medverka vid reguljära tv-sändningar från 1956.

Mätt på ständigt resande flyttade Eva 1968 tillsammans med sin make Jack till Iljasgården i Folkärna. Eva sadlade om och blev en omtyckt musiklärare som fostrat många musiker, inte minst genom de jazz- och rumbagrupper hon ledde under många år.

 Putte Wickman sa i en intervju: "Man måste passa på medan man är ung". Det mottot har även Eva. Med spelglädjen intakt och ett alltid smittande leende vid klaviaturen är Eva efter 70 år på scenen fortfarande aktiv med konsertverksamhet.