Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europeiskt filmpris till "Sameblod"

Amanda Kernells "Sameblod" är årets mottagare av Luxpriset, EU-parlamentets eget filmpris.
Det är första gången sedan priset instiftades 2007 som det går till en svensk film.

"Sameblod" handlar om den samiska tonårsflickan Elle Marja och fick världspremiär på filmfestivalen i Venedig 2016.

”Jag är väldigt, väldigt glad för det här! Det är ju ett enormt fint pris att få. Dessutom känns det som en revansch och en upprättelse för de äldre generationerna som fått uppleva att behandlas som mindre värda. Så det här priset delar jag med dem”, säger Amanda Kernell i ett pressmeddelande.

Utmärkelsen delas ut av parlamentets ledamöter för elfte året i följd. Syftet är att främja filmskapande och uppmuntra till debatt om sociala frågor som finns runt om i Europa. Samtliga finalfilmer översätts till 24 språk och ska dessutom visas i över 50 städer. Vinnarfilmen tillgänglighetsanpassas för personer med syn- och hörselnedsättning och ska även få hjälp med internationell marknadsföring.

Övriga finalister i år var Robin Campillos "BPM (Beats per minute)" (Frankrike) och Valeska Grisebachs "Western" (Tyskland, Bulgarien, Österrike).

Priset delades ut under en ceremoni i Strasbourg i dag och togs emot av systrarna Lene Cecilia och Mia Erika Sparrok, som båda spelar i filmen.