Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europeiska Trafikantveckan i gång

I dag inleddes den Europeiska trafikantveckan och syftet med kampanjen är att motivera medborgare till att välja promenad, cykel eller kollektivtrafik i så stor utsträckning som möjligt. Ludvika kommun har valt att för tredje året i rad delta i kampanjen.

– Tanken är att man ska tänka alternativt, kan jag gå, cykla eller åka kollektivt? Även om man är beroende av sin bil så kanske det är möjligt att påverka sin körning, säger Ursula Furtig, folkhälsosamordnare på kommunen.

Ludvika kommun har i år valt att gå på en strategi där man försöker uppmuntra minskat bilanvändande med hjälp av tips och råd.

Dessa tips och råd går att hitta lite varstans, bland annat på baksidan av de bussar som rullar runt i kommunen. Dessutom kommer kommunen att lansera den nya cykelkartan och Gösta Samuelsson Bil kommer att visa alternativa bränslebilar.

– I dag finns en miljömedvetenhet och man försöker att använda alternativa bränslen både för sin plånboks skull men också för miljön. Vi är en glesbygdskommun där man ofta måste färdas via bil till arbete och intressen men man kan då tänka på saker så som: Har jag takbox på? Har jag rätt lufttryck i däcken? då sådana saker påverkar bränsleförbrukningen. Dessa och liknande ämnen finns med bland tipsen, säger Ursula Furtig.

Under förra årets Trafikantvecka var kommunen lite mer synlig än vad den kommer att vara under årets vecka, medger Ursula Furtig.

– I år har vi valt att sprida budskap och tips så att man får tänka själv och får begrunda vad man som invånare i Ludvika kan göra för miljön.

Kommunen har en plan att under minst de 5 nästkommande åren arbeta med Trafikantveckan och de hoppas att den ska ge lite extra skjuts i miljöfrågan.

– Jag tror att vi kommer att få nöta ett tag till men jag hoppas att det finns ett intresse och att vi lockar till eftertanke, avslutar Ursula Furtig.