Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU vill slopa vargjakt

Det blir ingen vargjakt i Sverige den här vintern – om EU-kommissionen får som den vill.

I ett brev till miljöminister Lena Ek riktar EU:s miljökommissionär Janez Potocnik stark kritik mot den svenska skötselplanen för vargstammen, både planens innehåll och dess tillkomst.

Potocnik menar att man i planen inte lyckats förklara hur vargstammen ska nå gynnsam bevarandestatus, och uppmanar regeringen att upprätthålla det nuvarande jaktförbudet.

Janez Potocnik avslutar sitt brev till miljöministern med att säga att "en ny jakt inte skulle vara i linje med Sveriges skyldigheter enligt EU:s art- och habitatdirektiv".

Lena Ek, som har haft förhoppningar om att en begränsad vargjakt åter ska bli verklighet den här vintern, säger sig vara upprörd över Potocniks brev.

– Jag är oerhört arg. Vi har försökt att hitta en balans mellan bevarandeintresset och den frustration som människor i vargområdena känner, men kommissionen tänker enbart på bevarandeintresset, säger Ek.

Hon har nu bett Naturvårdsverket att analysera brevet för att se hur man ska kunna gå vidare. Hon hoppas fortfarande kunna få förståelse för en jakt i vinter. Men skulle jakten bli av, utan EU:s godkännande, är risken uppenbar att Sverige dras inför EU:s domstol.