Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU tar 34 miljoner av Dalarnas bönder

Dalarna protesterar mot ett EU-förslag som kommer att leda till att Dalarnas hårt prövade bönder mister 34 miljoner i EU-stöd om det antas.

I dag lämnar Länsstyrelsen sitt remissvar till regeringen.

– Det är viktigt att vi gör vad vi kan från länet för att påverka förslaget i rätt riktning, säger Maria Norrfalk, landshövding.

Det nya förslaget ligger till grund för det så kallade landsbygdsprogrammet som beskriver EU:s och Sverige gemensamma jordbrukspolitik för åren 2014-2020.

Enligt det nuvarande programmet får lantbrukare bland annat ersättning för att odla vall. Dalarnas lantbrukare 34 miljoner kronor i stöd för att odla vall. De pengarna kan nu försvinna, om det nya förslaget går igenom.

– I vårt remissvar trycker vi särskilt på att stödet för vallodling ska bli kvar och att vi får fortsatt stöd för vår unika fäbodkultur, säger Maria Norrfalk.

– Utan den ersättningen riskerar många av länets djurägare att gå back ekonomiskt. Det kan leda till att djuren blir färre och att de ytor där man nu odlar vall växer igen, säger Ann Marie Fagerberg, vikarierande lantbruksdirektör på Länsstyrelsen.

Och näringslivet instämmer efter en diskussion i Länsstyrelsens insynsråd.

– På sikt innebär det här förslaget minskad lokal kött- och mjölkproduktion och begränsat utbud för konsumenten när det gäller lokala matvaror, säger Patrik Andersson, vd för Siljans Chark.

– Det blir ett hårt slag för Dalarna och länets lantbrukare. De har det tufft redan i dag. Risken är att vi förlorar alla mjölkbönder i länet om förslaget går igenom. Det skulle också innebära att turismen får problem med igenvuxna landskap, säger Karin Torneklint chef för Företagarna i Dalarna.