Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU sa ja till Outokumpu

​EU-kommissionen har idag godkänt Outokumpus förvärv av Inoxum som därmed gör Outokumpu till nummer ett i världen på rostfritt stål.

Outokumpu har som målsättning att slutföra affären med säljaren ThyssenKrupp i slutet av 2012.

 – Vi ser fram emot att kunna påbörja arbetet med att skapa en ny global ledare inom rostfritt stål. Den här transaktionen är svaret på hur man möter möjligheter och utmaningar i branschen för rostfritt stål. Nya Outokumpu kan åstadkomma en betydlig förbättring av kapacitetsutnyttjandenivåer, vi kommer att ha en högre exponering mot marknader utanför Europa och vi kommer att ha det bredaste produktutbudet för att kunna ge ännu bättre service till våra kunder. Transaktionen medför även att vi kan nå årliga synergibesparingar på 200 miljoner Euro och effektivitetsförbättringar som inget av företagen hade kunnat uppnå på egen hand, säger VD Mika Seitovirta.

EUs godkännandet förutsätter försäljning av Inoxums anläggning för rostfritt stål i Terni, Italien, Outokumpus servicecenter i Willich (Tyskland) och Terninox servicecenter i Italien.  Eftergiftsåtagandet inkluderar även delar som är på option för köparenpå två ytterligare servicecenter, Outokumpus servicecenter i Tours (Frankrike) och Inoxums servicecenter i Birmingham (Storbritannien). Produktionslinjen för blankglödgning i Terni, med en årlig kapacitet på 130 000 ton kan också komma att ingå i försäljningen.

Outokumpu kommer att ha sex månader på sig för att avyttra Ternidelen.

Outokumpu och inoxum kommer att köras som separata bolag fram tills man lyckas sälja Terni.