Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-pengar kan påskynda fibersatsning

En god hjälp på vägen mot storskalig fiberutbyggnad till företag och hushåll i Dalarna är på gång via Tillväxtverket och EU-bidrag.
För Smedjebackens del kan kommunen få 5,8 miljoner i medel för utbyggnad under åren 2015-2018.

– Det förutsätter medfinansiering från vår sida med lika mycket pengar, säger kommunalrådet Fredrik Rönning (S).

Kommunstyrelsen har ställt sig positiv till att satsa 1,45 miljoner kronor per år under denna period, totalt alltså 5,8 miljoner.

– Vi behöver lägga mycket mer pengar än så här för att bygga ut fibernätet, men det är förstås bra att vi på det här viset kan få stöd till utbyggnaden, fortsätter Rönning.

Det hela bygger på ett samverkansavtal mellan dalakommunerna, Region Dalarna och länsstyrelsen som gör en gemensam ansökan. Projektet är framarbetat inom ramen för Bredbandsforum Dalarna och förväntningen är att få ut 100 miljoner kronor i medel ur Europeiska regionala utvecklingsfonden.

Förutsättning för att få stöd för utbyggnad till byar där fiber nu saknas är att där finns minst ett företag och 50 invånare.

Stödet gäller själva framdragningen av fibernät till en punkt i byn.

– Sedan kommer det att finnas möjlighet till ytterligare bidrag för att finansiera bynät för framdragning av fiber fram till de olika fastigheterna, säger Fredrik Rönning.

Han ser mycket positivt på den här möjligheten till EU-stöd för fibersatsningen samt det faktum att kommunen kan jobba med utbyggnaden via egna bolaget Seab.

– Nu får Seab ta fram en utbyggnadsplan för det här.

I sammanhanget kan det nämnas att den förmodat snabbt accelererande fiberutbyggnaden gynnar mobiltäckningen, som är ett välkänt problem i Smedjebackens kommun.

En nylig genomförd mätning visar att det finns många "vita fläckar" på mobilkartan i Smedjebacken, vilket har fått Göran Engström (C) att göra en skrivelse om att kommunen behöver ta fram en plan för att snabbt nå full mobiltäckning i kommunen.

Ärendet var uppe på kommunstyrelsens agenda på tisdagen och Fredrik Rönning håller med om att den bristfälliga täckningen är ett problem.

– En effekt av avregleringen som skett är att ingen mobiloperatör tar ansvar för att det är täckning överallt.

Men den pågående fiberutbyggnaden kan åtminstone förbättra villkoren en del.

– Att det dras ut fiber möjliggör fler master, vilket ger bättre mobiltäckning.