Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EU-KRÖNIKA  Du har faktiskt EU på frukostbordet

Annons

Hallå där, ja, just du - våga inte bläddra förbi mig utan att läsa. Och du, jag hörde din suck när du såg EU i rubriken och tänkte gubbar i Bryssel på toppmöte och ett val med politiker du inte hört talas om. Men EU är faktiskt här - på ditt frukostbord tillsammans med tidningen.

Du ställer ned ditt halvätna ägg från Catharinas Sprätthönseri bredvid filen från Grådö.

- Vad, vadå, hur menar du på mitt frukostbord, du kikar lite misstänksamt bakom kaffekannan för att se om Barroso eller van Rompuy eller nå'n annan gubbe gömt sig där.

- Ja, ägget du äter nu till exempel, genom EU så finns det bestämmelser som gör att du kan spåra ägget till hönsgården, för att inte tala om burstorlekar och hur kontroller ska ske av fjäderfäanläggningarna.

- Men kaffet, det är från Colombia, det har inte EU-beslutat om!

- Jo faktiskt, i fjol slöt EU ett frihandelsavtal med just Colombia och Peru. Hur stor importtullen är på kaffe från olika länder regleras genom EU:s importtullar och handelsavtal. Och ditt kommunala kranvatten - ja de har att förhålla sin produktion till EU:s vattendirektiv.

Det där med kranvatten blev lite för mycket och du tänker efter ett tag innan du lyfter fram din papperstidning.

- Det här är min lokala morgontidning, och den har EU inget att göra med!

- Nja, EU har ju nog rätt mycket att göra med den. När det gäller tidningsbranschen som helhet så hade EU-kommissionen i rollen som EU:s konkurrensmyndighet synpunkter på att det svenska presstödet snedvred konkurrensen så den fick vi skruva lite på innan det godkändes.

Alla som jobbar på tidningen omfattas av EU:s arbetstidsdirektiv, tjänstedirektivet gör att tidningen kan köpa eller sälja olika typer av tjänster från andra EU-länder. När tidningsbudet kör bilen påverkar EU med regler för utsläpp av nytillverkade bilar för att inte tala om att luftdirektivet påverkar gränsvärdena för olika partikelhalter.

Dalarnas luftvårdsförbund har konstaterat att det är framför allt Borlänge och Falun som riskerar att överskrida värdena.

Du är frestande nära att i panik kvickt bläddra vidare till Sporten men vädjandet i min röst får dig att stanna kvar...

- Men du tänk bort att det är EU-politik, stryk ordet EU som får dig att vilja bläddra förbi mig, och strunta nu i att det är en annan beslutsprocess än vad du är van med. Tänk istället att det är vanliga frågor som djur- och konsumentskydd, handelspolitik, miljöpolitik osv. EU-valet handlar om vilka politiker som ska företräda dig i dessa beslut, som påverkar dig - ända ned på ditt frukostbord.

När du bläddrar vidare är det med insikten att om du vill vara med och påverka frågorna som berör dig i vardagen så ska du rösta 25:e maj i valet till Europaparlamentet.

Annons