Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-kommissionen har avslutat Ikea-ärendet

Ikea-ärendet är avslutat.
Det meddelar EU-kommissionen i Bryssel.
Kommunens bolag Norra Backa i Borlänge har lagt ut nästan en miljon kronor på advokatkostnader.

I våras meddelade EU-kommissionen att inget otillåtet statsstöd förekommit i Ikea/Ikano-affären i Borlänge.

Detta preliminära besked var vad som behövdes för att Ikea och Ikano skulle starta sina respektive byggprojekt. Verksamheten på Norra Backa pågår nu för fullt.

Samtidigt meddelade dock EU-kommissionen i maj att den privatperson som överklagat Ikea-affären hade en månad på sig att inkomma med nya uppgifter. Personen som klagat har också hört av sig till kommissionen på nytt.

Några uppgifter som ändrar det tidigare ställningstagandet har dock inte inkommit. Därför har EU-kommissionen nu i dagarna avslutat ärendet. Något formellt beslut som skickas till kommunen handlar det inte om.

– När det gäller klagomål skickar kommissionen endast en skrivelse till den klagande, uppger en tjänsteman vid EU-kommissionen i Bryssel.

Även om ärendet nu är avslutat, utesluter inte tjänstemannen i Bryssel att den klagande inkommer med nya skrivelser.

Turerna med Bryssel har inneburit att byggena på Norra Backa försenats. Det kommunala bolaget Norra Backa i Borlänge AB har också anlitat juridisk hjälp i Bryssel, för att svara på de frågor som EU-kommissionen ställt till kommunen i samband med överklagan.

Bolaget har hittills lagt ut 984 000 kronor på advokatkostnader. Den summan avser enbart juridisk hjälp i samband med överklagan till EU-kommissionen.

När det gäller de många turerna i olika svenska rättsliga instanser har bolaget arbetat med dessa, i huvudsak utan juridisk hjälp.