Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU behöver tuffa debatter

Annons

Just nu är många svenskar engagerade i det amerikanska presidentvalet. Många har sina sympatier klara och känner till kandidaternas åsikter i olika sakfrågor. Jämför det med hur många som har en åsikt om vem som 2014 borde efterträda José Manuel Barroso som EU-kommissionens ordförande eller hur många som hade en åsikt om vem som borde bli europeiska rådets ordförande innan Herman Van Rompuy trädde fram ur förhandlingsrummen!

Medan det amerikanska valet har det mesta vi förknippar med politik, olika ideologiska uppfattningar som öppet konfronteras, skilda idéer om vilken politik som är rätt och ett val som ytterst ligger i medborgarnas händer, saknas det i vår bild av EU.

Det är leende regeringschefer på gruppbilder och beslut som presenteras som om de hade ett högre syfte och att det bara fanns en enda och självklar inriktning på politiken. Visst har konsensus varit en bra metod när det handlat om att bygga upp EU:s institutioner. Men i dag handlar EU om hur vi vill att samhället ska se ut, och då finns det inget högre europeiskt intresse.

Även om vi i grunden tycker att EU är bra, har vi sannolikt olika uppfattningar om vilken politik som borde föras i allt från beskattning av finansiella transaktioner till vilka regleringar som behövs på miljöområdet. Så är det i den nationella politiken. Och så är det självklart också på EU-nivå.

Men detta avspeglas i alldeles för liten utsträckning i hur EU:s institutioner fungerar. Det är hög tid att EU blir mer demokratiskt och politiskt.

Det går att göra inom ramen för EU:s befintliga fördrag, skriver den brittiske statsvetaren Simon Hix i en uppmärksammad bok. Det handlar exempelvis om att skapa en tydligare uppdelning i majoritet och opposition i Europaparlamentet, men också om att låta ministerrådet fullt ut fungera som en normal lagstiftande församling med öppna överläggningar.

Kommissionsordföranden skulle kunna utses genom att de europeiska partigrupperna nominerar kandidater som får presentera manifest och mötas i öppna debatter inför parlamentets omröstning.

Det skulle bli enklare för människor att ta ställning i den europeiska politiken och det skulle bli enklare för medborgarna att ställa politikerna till svars. Det enda som hindrar en sådan utveckling är, menar Hix, de europeiska politikerna.

Svenska politiker pratar ibland om att göra EU mer öppet. Men är det kommer till konkreta ställningstaganden blir det sällan mer än kritik mot parlamentets vansinniga flyttcirkus mellan Bryssel och Strasbourg.

Bristen på demokrati är faktiskt betydligt besvärligare.