Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett trolskt drama i vår natur

Styggforsen i Boda tävlar om segern i SGU:s, Sveriges geologiska undersökningars tävling Geologiskt arv 2012.
Det är första gången SGU utlyser den riskomfattande tävlingen och vinnaren presenteras under den första stora geologiska kongressen SGU anordnat, GeoArena.

Av tio geologiskt intressanta platser i Sverige är Styggforsen en av kandidaterna i SGU:s tävling Geologiskt arv 2012.

– Det är första gången vi arrangerar tävlingen och även genomför den stora kongressen här i Uppsala för forskare, myndigheter, journalister, företag och politiker, säger Erika Ingvald, projektledare för GeoArena och informatör på SGU.

– Det är verkligen jättespännande. Intresset för tävlingen Geologiskt arv 2012 är mycket stort. Från början var det lite av ett experiment, men vi ser redan nu att vi kommer att fortsätta med tävlingen. Vi vet inte om den kommer tillbaka varje år eller vart annat år.

Syftet med tävlingen och konferensen i Uppsala i oktober är att öka det allmänna intresset och kunskapen för geologi i Sverige.

– Det blir mer intressant att vistas i naturen med mer kunskap. Geologin påverkar hur naturen formats och genom tävlingen hoppas vi skapa ett större intresse för geologi.

Erika Ingvald berättar också att behovet av geologer i Sverige är mycket stort.

– Efterfrågan på geologer är mycket stor, bland annat som konsulter inom myndigheter och gruvnäringen.

Platser som till exempel Styggforsen ökar intresset för geologi, anser SGU och det mäktiga fallet och den trolska skogen och naturen runt forsen besöks av många intresserade varje år.

Tävlingen pågår till den åttonde september.

– Det är fantastiskt att få möjlighet att visa upp dessa vackra platser och ge människor möjlighet att både upptäcka och förstå mer om jordens utveckling, säger Erika Ingvald och uppmanar befolkningen att mobilisera sig och rösta på sina favoriter.

I Siljansringen pågår också ett projekt att skapa en Geopark, Meteorum som har samma syfte som tävlingen, att lyfta fram den spännande och dramatiska naturen i runt Siljan som meteoritnedslaget för cirka 370 miljoner år sedan. SGU följer och är delaktiga i projektet som pågår.