Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg närmare ett Airport Center i Sälenfjällen

Flera bitar har fallit på plats för fjällflygplatsen Sälen-Trysil, och det har gått fort under det senaste året. Nu är det "bara" finansiärerna som fattas för att ett Airport Center ska bli verklighet i Sälenfjällen.

– Går projektet lika fort framåt som det gjort under det senaste året så har vi kommit långt på väg om ett år, säger Jonas Bauer, destinationschef vid Skistar i Sälen och styrelseledamot i Sälen-Trysil Airport AB.

Ett 100-tal nyckelpersoner och intressenter, från lokal nivå och ända upp på departementsnivå, deltog i ett seminarium i Sälen under torsdagen.

Projektledaren för Airport Center, Malcolm Borg, presenterade nuläget i storsatsningen:

Två viktiga grundförutsättningar är klara - miljögodkännandet och markfrågan för flygfältet.

Nu går projektet vidare och då gäller det att hitta finansiärer.

– Investeringen i flygplatsen och ett gränshandelsköpcentrum beräknas till 1,3 miljarder kronor. Drift- och kapitalkostnader 50 miljoner kronor om året, säger Malcolm Borg.

– Det kommer att behövas både offentliga satsningar och privata investerare, och det finns intressenter.

Fast vid seminariet var det ingen som ställde sig upp och utlovade pengar.

Nästa steg i projektarbetet är att ta fram material för marknadsföring och införsäljning, som ska övertyga investerare och beslutsfattare om nyttan av satsningen.

Region Dalarnas arbetsutskott beslutade på torsdagen att avsätta ytterligare 500 000 kronor fram till juni 2014 till detta.

Det skisserade Airport Center beräknas ge 500 arbetstillfällen bara i köpcentret. Detta beräknas då bli ungefär en tredjedel så stort som i Charlottenberg.

70 000 nya långväga gäster om året beräknas komma till regionen Sälen-Trysil-Idre om flyget kommer i gång.

– Airport Center skulle bli ett stort lyft för regionen, säger Mats Paulsson, skånsk entreprenör och storägare i bland annat Skistar.