Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg framåt för Vallen

Finansutskottet säger ja till att genomföra en upphandling av läktarbygget på Domnarvsvallen.
När kostnaden är klar ska det slutliga beslutet fattas.
– Vi måste vara öppna med de ekonomiska förutsättningarna, säger kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S).

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Centerpartiet ställde sig bakom upplägget, vid finansutskottets sammanträde på tisdagen.

Moderaterna avvaktar med ett ställningstagande. Frågan går nu vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Jan Bohman (S) konstaterar att de som ifrågasatt satsningen på Vallen har pekat på ekonomin. Genom att genomföra upphandlingen innan det slutliga igångsättningsbeslutet tas så står den ekonomiska verkligheten klar.

Enligt utredningar kan det handla om drygt 42-43 miljoner kronor att uppgradera till Superettannivå och för spel i damallsvenskan

– Det är inte i underkant. Ingen blir gladare än jag om vi kan pressa kostnaden, säger Jan Bohman.

IK Brage har förklarat att klubben är villig att investera, och menar att kostnaden då skulle bli lägre. Jan Bohman är dock inte intresserad av den lösningen, och pekar på att kommunen efter ett antal år skulle köpa tillbaka arenan.

– Vi skulle avsäga oss kontrollen. Ska jag betala något vill jag ha hela processen med mig.

Finansutskottet vill också att kultur- och fritidsnämnden snabbutreder hur driften och skötseln av Vallenhallen och Domnarvsvallen ska ske från årsskiftet. Kommunen har sagt upp driftavtalet med Brages bolag AB Domnarvsvallen. Nämnden ska också inför budget 2014 redovisa hur eventuellt ökade kostnader ska hanteras inom budgeten.

I förslaget ingår också att kommunen ersätter AB Domnarvsvallen för nedlagda kostnader på Vallen med högst 840 000 kronor. Det handlar om pengar som investerats i konstgräset och västra läktaren. Pengar som ska rymmas i kultur- och fritidsnämndens budget.

Moderaterna har ännu inte tagit ställning i Vallenfrågan. Ulla Olsson (M) konstaterar att ärendet togs upp på gruppmötet i måndags, och det finns delade meningar i partiet.

– Vi är lite splittrade. Jag inser att det finns ett behov av att göra i ordning arenan. Men det är svårt att ta på sig ett högriskprojekt när man har 100 miljoner i underskott i driften.

Ulla Olsson känner stor tveksamhet, och är inne på att säga nej.

– Hade vi haft gott om pengar hade det här inte varit ett problem.