Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ett steg framåt för planerna på ett islamiskt center

Planerna på ett islamiskt center har tagit ett steg framåt.
– Moskébyggnaden måste anpassas till omgivningen, säger Peter Hultqvist (S).

Näringslivs- och planutskottet beslöt på måndagen att godkänna planprogrammet för lokaliseringen av ett islamiskt center i Borlänge.

Det betyder att ett arbete med detaljplan nu kan påbörjas.

I planprogrammet konstateras att lokaliseringen på Hagalund, i närheten av Stadshuset och förskolan Eken, är det bästa alternativet.

– Nu går det över i en detaljplaneprocess. Det förutsätter att Islamiska förbundet klarar ut de ekonomiska ansvarsförhållandena. Det är de som måste bekosta detaljplaneprocessen. Kommunen ska inte stå för det. Sedan ska förbundet också köpa marken och uppföra byggnaden, säger Peter Hultqvist (S), ordförande i näringslivs- och planutskottet.

Det har varit en lång resa fram till måndagens ställningstagande. I februari 2010 kom Islamiska förbundet med en formell förfrågan om att få köpa mark och uppföra ett center. Före det hade diskussioner pågått under ett flertal år.

Bakgrunden är att de nuvarande lokalerna på Bullermyren varken är ändamålsenliga eller tillräckligt stora. Om ett arbete med detaljplan nu påbörjas ska en rad frågor lösas.

– Det måste läggas ned en hel del jobb på att anpassa moskébyggnaden till omgivningen. Det kommer också att bli ett samrådsförfarande, säger Peter Hultqvist.

Och fortsätter:

– Vi är nu överens om att avsluta den här delen av processen och gå vidare med en eventuell detaljplan. Men vi måste först prata med Islamiska förbundet.

Ett detaljplanearbete beräknas ta runt ett år. Det betyder att en detaljplan i så fall kan antas i kommunfullmäktige under hösten 2013.