Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ett skrivbord och en gammal dator": Inga tillgångar i misstänkte Sundbornssvindlarens bolag

 
Svindeln i Sundborn
Visa alla artiklar

Mannen som misstänkts för "svindeln i Sundborn" har själv drivit tre bolag.
De försattes i konkurs förra veckan.
Nu står det klart att tillgångarna i bolagen är mycket små.

Som DT tidigare skrivit har mannen som nu åtalats för svindeln i Sundborn själv drivit två handelsbolag och ett aktiebolag. Dessa försattes i konkurs förra veckan.

Anledningen till konkursen är att mannen med anledning av det som hänt inte kan sköta bolagen längre.

– Han har varit ensam företrädare för de här bolagen och eftersom han nu inte kan driva verksamheten finns det ingen förutsättning för dem att finnas kvar, säger konkursförvaltare Magnus Walberg.

Vad gäller bolagets skulder ligger på några hundra tusen.

– Det är inte särskilt mycket skulder. Någon mindre kreditskuld bara, som ligger under 100 000 kronor i två av bolagen och uppåt 150 000 i ett annat.

Tillgångarna i bolagen är knappa.

– Det kan finnas någon mindre fordran i något av bolagen på 5000 till 10 000 kronor, och ingen fast egendom. Bara något skrivbord och en gammal dator.

Läs även: Svindeln i Sundborn: tveksamt om offren får skadestånd

Tingsrätten beslutade tidigare om kvarstad mot mannen, vilket innebär att staten tar beslag på en misstänkt persons tillgångar för att säkra ett eventuellt skadestånd.

– Men jag kan inte säga att det finns något att hämta i bolagen som kan läggas i kvarstad, säger konkursförvaltaren, som förtydligar:

– Det finns inte skadeståndsanspråk mot bolagen i sig.

I ett handelsbolag är man personligt betalningsansvarig, men det går egentligen inte "åt båda hållen". Det vill säga handelsbolagen är inte ansvariga för skulder hos den som driver dem.

Vem går först om det finns skulder som ska betalas i bolagen, och skadestånd som ska betalas?

– Det bestämmer Kronofogden.